Smører til med finsk rugbrød

0
709

Å komme inn i det norske markedet med et nytt produkt krever tid og tålmodighet. Det vet ålandske Magnus Högnäs som er gründeren til bedriften Solrug. Han fikk ideen om å selge finsk rugbrød i Norge allerede i 2014.

For finner er rugbrød en basisvare som mange ikke kan leve uten. Det er et stort utvalg i de finske butikkene og det finnes alternativer for enhver smak. Högnäs var overrasket over at det ikke var mulig å kjøpe ekte rugbrød i norske matbutikker.

 

Positive til rugbrød

– Jeg testet brødet med mine norske venner. Alle var positive. Ingenting tydet på at prosjektet var dømt til å mislykkes, sier han med et smil.

Högnäs har bodd i Norge siden 2010. Han kom til Oslo for å studere på Handelshøyskolen og etter studiene jobbet han innenfor olje- og gassbransjen. Ved siden av fulltidsjobben lagde han planer om å starte sin egen bedrift. Han startet samarbeid med Bakeri Rosten i Åbo og begynte å ta kontakt med norske butikkjeder.

– Rugbrødet er populært i andre land utenfor Finland, hvorfor ikke Norge, argumenterer Högnäs.

 

Barna i Bergen spør etter Solrug

Drømmen ble virkelighet i mars 2016 da brødet kom til Rema 1000-butikker i Østre Østfold. Högnäs mener at det er lurt å fokusere på et lite område i begynnelsen. Nå reiser han rundt i fylket og promoter brødet på butikker. På demodager serverer han ristet Solrug med kremost eller brunost. Mottakelsen har vært god og mange som har smakt brødet kjøper det.

Högnäs jobber aktivt for å øke antallet salgsteder i Norge. I midten av april kom brødet også til Oslo. Jacobs på Majorstuen og Holtet selger Solrug.

Bedriften får hele tiden mange tilbakemeldinger i sosiale medier. Trofaste rugbrødelskere spør når brødet kan kjøpes i deres hjemby.

– Det føles veldig bra at det er en så stor interesse, sier Högnäs.

Solrug ble også kontaktet av en barnehage i Bergen som ønsket å prøve Solrug blant barna.

– Vi har vært nysgjerrige på hvorvidt dette skal falle i smak blant barna, men denne uken kom det en ny bestilling og det sies at flere og flere av barna i Bergen spør etter Solrug, forteller Högnäs.

Vennene hans titulerer ham rugbrødkongen, og mange finner i Norge er sikkert enige i det kallenavnet. Akkurat nå handler alt om å promotere rugbrød.

– Jeg har gitt bort veldig mye brød, sikkert 2000 poser, forteller Magnus.

Rugbrød er sunt og mettende

Magnus Högnäs er overbevist over at rugbrødet passer også til nordmennenes matvaner, spesielt til matpakker. I Norge spiser mange brød til lunsj eller tar med brød på turer.

Högnäs understreker at fiberrik rugbrød er et sunt og godt alternativ til matpakken.

– Rugbrød er også et perfekt måltid før trening. Metthetsfølelsen varer lengre med rugbrød enn med lysere brød, sier Högnäs som selv trener aktivt.

Tekst: Karoliina Huhtanen / Finlands ambassade i Oslo

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.