Lege tilbake fra krigen i Jemen

0
1524

For to uker siden kom jeg hjem fra Jemen, et land og en krig som i stor grad er blitt oversett og glemt her hjemme i Norge. Det er veldig frustrerende å komme tilbake og se hvor lite oppmerksomhet krigen, som nå har vart i snart to år, får her hjemme.

En dag på jobb med Leger Uten Grenser i Jemen byr på overveldende mange veldig sterke inntrykk. Det er så mange historier vi aldri får høre, her hjemme. Alle jeg møtte er berørt av krigen, i større eller mindre grad.

Krigen rammer de sivile hardest
Jeg møtte barn og unge med stygge krigsskader: Ahmed (16), på et av sykehusene vi støtter i Sanaa, som fikk en stygg hodeskade og mistet det høyre øyet sitt etter et flyangrep i nærheten av der han bodde. Kvinner med brannskader over hele kroppen etter eksposjoner. De er blant de altfor mange sivile som er krigens ofre, helt direkte.

Men krigen har også indirekte konsekvenser for befolkningen, og de kan være like livstruende. Jeg møtte for eksempel vesle Raghad og faren, Khaled. Han tok henne med til vårt mor-og-barn-sykehus i Taiz fordi hun var underernært. Mange familier flykter, og har ikke råd til å kjøpe nok næringsrik mat.

Storstilt innsats
Siden mars 2015 har Leger Uten Grenser behandlet over 290.000 pasienter på akuttmottakene, bistått over 20.000 fødsler og behandlet over 51.000 krigsskadde. Nesten 10.000 av de krigsskadde har blitt behandlet i Taiz, hvor vi, som i hele Jemen, jobber på begge sider av frontlinjene.

I Taiz jobber over 360 hjelpearbeiderne for Leger Uten Grenser. Historiene de fortalte gjør meg fortsatt både veldig trist og veldig sint.

«De skyter til og med på hundene.»
Zeynep, som er en av pleierne på nyfødtavdelingen på vårt mor-og-barn-sykehus, fortalte meg om en dag hun var på vei til jobb:

«For to uker siden, da jeg var på vei til en morgenvakt, hørte jeg plutselig et skudd fra andre siden av veien. Og så, rett etterpå, smalt det en gang til. Det andre skuddet traff veggen rett bak hodet mitt, så det sprutet murpuss i ansiktet.

Snikskytterne skyter på alt som rører seg. De skyter til og med på hundene. Noen ganger er det for farlig å hente de som har blitt skutt, så kroppene blir liggende der i kanskje en eller to dager.

Nå tar jeg en annen vei til jobb.»

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.