20.000 livstruet i Madaya

0
276
syria

Syriske regjeringsstyrker har siden juli 2015 beleiret byen Madaya nær grensen til Libanon. Den 18. oktober ble det delt ut mat i byen, men etter dette har beleiringen vært total og ingen hjelp har sluppet inn. Om lag 20.000 innbyggere står nå uten det de trenger for å overleve.

– Dette er et tydelig eksempel på konsekvensene av å bruke beleiring som militær strategi. Nå som beleiringen er intensivert, står legene vi støtter overfor tomme medisinlagre og stadig lengre køer av sultne og syke pasienter, sier operasjonsdirektør i Leger Uten Grenser, Brice de le Vingne.

Leger Uten Grenser støtter et helsesenter i byen. Siden 1. desember har 23 pasienter på helsesenteret sultet i hjel.

Ekstremt bekymret
Leger Uten Grenser driver selv seks klinikker nord i Syria og gir opplæring og materiell støtte til over 150 helsefasiliteter over hele landet. Helsesenteret i Madaya er et av disse. Leger Uten Grenser er ekstremt bekymret for pasientene som er under behandling, og for de 20.000 innbyggerne som i flere måneder har manglet mat.

– Helsepersonell er tvunget til å mate alvorlig underernærte barn med medisinsk sirup, da dette er eneste kilde til sukker og energi. Dermed bruker de enda raskere opp de få medisinske forsyningene som er igjen, forklarer Vingne.

Temperaturer under null
Madaya ligger i et fjellområde, og temperaturen ligger nå under null grader. Dette øker lidelsene, spesielt blant syke pasienter. Brensel til oppvarming må også inkluderes i den humanitære hjelpen, da folk som samler inn fyringsved i området risikerer å bli skutt eller tråkke på landminer.

Leger Uten Grenser ber om at syke pasienter umiddelbart får evakuere området for å få behandling på trygge steder.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.