Angrepille i alle vektklasser

0
212

Det europeiske legemiddelverket (EMA) har konkludert med at angrepille med levonorgestrel (Norlevo og Postinor) kan brukes av kvinner uavhengig av vekt.

Levonorgestrel (Norlevo og Postinor) er godkjent som nødprevensjon og virker ved å hindre eggløsning. Den har best virkning dersom den brukes innen 12 timer etter et ubeskyttet samleie. Etter 72 timer er virkningen dårlig. Norlevo selges reseptfritt, også utenom apotek.

Bakgrunnen for EMAs vurdering var to studier som antydet at «angrepiller» med levonorgestrel ikke virket godt hos overvektige. Disse studiene førte til at Norge og flere andre land i november 2013 advarte mot bruk hos kvinner som veide mer enn 75 kilo.
EMA har etter en gjennomgang av flere studier vurdert at det ikke er grunnlag for en slik konklusjon. EU-kommisjonen fatter endelig vedtak i denne saken i august. Pakningene og bruksanvisningen i pakkene vil bli endret i løpet av høsten 2014.

EMA har samtidig vurdert effekten av nødprevensjon med ullipristal (EllaOne).  Også denne «angrepillen» kan brukes uavhengig av kvinnens vekt.

– Det er viktig å understreke at nødprevensjon ikke alltid hindrer graviditet sier overlege Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket.  – Og effekten er best dersom tabletten tas kort tid etter ubeskyttet samleie.

Informasjon til kvinner 
  • Nødprevensjon brukes for å hindre uønsket graviditet etter ubeskyttet samleie eller i situasjoner hvor annen prevensjon ikke har fungert.
  • Europeiske legemiddelmyndigheter har vurdert om angrepiller er mindre effektive hos kvinner som er overvektige eller lider av fedme. Basert på dagens kunnskap, er det ikke er grunnlag for å sette vektbegrensninger.
  • Nødprevensjon kan fortsatt tas etter ubeskyttet samleie uavhengig av kroppsvekt. Effekten er best når den tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie.
  • Nødprevensjon skal kun brukes som en nødløsning.
  • Kvinner som er bekymret eller har spørsmål bør snakke med legen sin eller en farmasøyt.
SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.