Angrepiller slutter å virke på 80 kilo

0
980


Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) går nå gjennom dokumentasjonen for alle typer nødprevensjon, også kalt angrepiller, på det europeiske markedet, opplyser Legemiddelverket.

Endret omtale for Norlevo

Hensikten er å vurdere om høy vekt eller høy kroppsmasseindeks (BMI) reduserer effekten av legemidlene. Gjennomgangen omfatter nødprevensjon med virkestoffene levonorgestrel (Norlevo og Postinor) og ulipristal (Ellaone). 

 

Preparatomtalen for Norlevo ble nylig endret i Norge etter en mindre omfattende prosedyre.
Følgende tekst er tatt inn i preparatomtalen:

 

«I kliniske studier var den preventive effekten redusert hos kvinner som veide 75 kg eller mer, og levonorgestrel var ikke effektiv hos kvinner som veide mer enn 80 kg».

 

Norlevo godkjent og respetfri

 

Norlevo er godkjent til bruk som nødprevensjon og virker ved å hindre eggløsning. Den har best virkning dersom den brukes innen 12 timer etter et ubeskyttet samleie. Etter 72 timer er virkningen dårlig. Norlevo selges reseptfritt, også utenom apotek.


– Dette er overraskende resultater. Vi kan ikke si noe sikkert om hvorfor effekten varierer med vekt, men disse viktige opplysningene vil nå bli inkludert i produktinformasjonen slik at kvinner kan ta sine forholdsregler, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

 

Ventet med informasjon

Det er legemiddelmyndighetene i Europa som har vurdert studien. Prosessen med å oppdatere produktinformasjonen i alle EU-landene tar tid.
– I ettertid ser vi at vi burde gått ut med informasjon om denne studien med en gang og ikke ventet til den formelle EU-prosedyren var ferdig. Produktinformasjonen vil bli endret umiddelbart, sier Steinar Madsen.

 

Legen må gjøre en individuell vurdering av behovet for nødprevensjon når kvinner som veier mer enn 75 kg har hatt ubeskyttet sex. Ellaone eller innsetting av kobberspiral er mulige alternativer.

 

Spiral innen fem dager

 

– Ellaone har noe bedre effekt enn Norlevo og kan brukes inntil fem dager etter ubeskyttet samleie. Men også effekten av Ellaone reduseres ved overvekt. Innsetting av kobberspiral, innen fem dager etter samleie, kan hindre at et befruktet egg fester seg i livmoren. Rådfør deg med lege eller apotek dersom du trenger alternativer til nødprevensjon, avslutter Steinar Madsen.  

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.