Bedre framtid for jenter

0
175
Storbritannias statsminister David Cameron samlet i går internasjonale ledere til verdens første «Girl Summit». Målet er å avskaffe barneekteskap og kjønnslemlestelse av unge jenter i løpet av én generasjon. Plan Norge forventer en internasjonal mobilisering for de utsatte jentene.

amana (17) fra Kamerun ble tvunget til å gifte seg da hun var 15 år. Hun ble ofte utsatt for vold i ekteskapet og klarte til slutt å flykte hjem til foreldrene sine etter et spesielt brutalt overgrep fra ektemannen. (Foto: Plan / Igor Sapina)
amana (17) fra Kamerun ble tvunget til å gifte seg da hun var 15 år. Hun ble ofte utsatt for vold i ekteskapet og klarte til slutt å flykte hjem til foreldrene sine etter et spesielt brutalt overgrep fra ektemannen. (Foto: Plan / Igor Sapina)

– Barneekteskap og kjønnslemlestelse er noe av det mest skadelige unge jenter utsettes for. Det er på høy tid at verdens ledere nå setter alt inn på å få en slutt på disse praksisene og skåne millioner av unge jenter for de alvorlige overgrepene, sier Kjell Erik Øie, programsjef i Plan Norge.

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort mens hun fortsatt er et barn, og mer enn 125 millioner jenter og kvinner har blitt utsatt for kjønnslemlestelse. Barnebruder og ofre for kjønnslemlestelse er blant de mest sårbare jentene i verden. Plan arbeider gjennom kampanjen «Because I am a Girl» med å bekjempe disse praksisene.

– Det er fullt mulig å avskaffe både barneekteskap og kjønnslemlestelse i løpet av én generasjon dersom vi lykkes i å mobilisere alle gode krefter, sier Øie.

Norge må støtte opp

Statssekretær Hans Brattskar deltar på toppmøtet i London, og Utenriksdepartementet lanserer i den forbindelse en ny strategi for bekjempelse av kjønnslemlestelse.

– Det er bra at Norge trapper opp innsatsen mot dette alvorlige bruddet på barns menneskerettigheter. Det hadde vært enda bedre om Norge samtidig hadde lansert en tilsvarende strategi for bekjempelse av barneekteskap, sier Kjell Erik Øie.

– Barneekteskap er et av de viktigste hindrene for at jenter skal få gjennomføre skolegangen sin, og målrettet innsats for å bekjempe praksisen bør derfor være en naturlig del av regjeringens satsning på jenters utdanning. Vi forventer at regjeringen varsler en slik innsats i forbindelse med stortingsmeldingen om menneskerettigheter som legges fram til høsten, sier Øie.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.