Brasil trekker medisinsk turisme

0
185

Det er anslått at utlendingene legger igjen 25-30 milliarder kroner årlig innen helsetjenester i Brasil. Prisene innen plastisk kirurgi ligger 30-50 prosent under prisene for tilsvarende tjenester i Norge og det er en utbredt oppfatning at nivået på disse tjenestene er spesielt høyt i Brasil.

 

11 millioner på helsereiser

Ifølge organisasjonens Pasienter Beyond Borders (PBB), Brasil mottok Brasil 180.000 helseturister for behandling på ulike nivå i 2013. Ifølge organisasjonen, var det i fjor 11 millioner turister på helsereise mellom ulike land for behandling. Markedet er på over 50 milliarder dollar, eller 350 milliarder kroner.

– Brasil skiller seg ut med stor troverdighet i den medisinske verden,  sier Mariana Straw, grunnleggeren av BrazilHealth, en felles plattform for helsepersonell over hele landet.

– Brasil scorer på kvalitet, teknologi, konkurransedyktighet, teknisk ekspertise og hundrevis av private sykehus som er rettet internasjonalt, sier hun.

 

Plastisk mest populært

Blant de mest populære behandlingene for turistene er plastisk kirurgi, øyebehandling og magereduksjon. I tillegg er det også mange behandlinger i onkologi (kreftbehandling), kardiologi (hjertebehandling) og assistert befruktning, total kroppsundersøkelse og andre behandlinger. I gjennomsnitt legger utenlandske turister igjen 21.000 -33.000 kroner til behandling på sine helsereiser til Brasil.

Ønsker du nye pupper, må du ut med en pris på 19.000-23.000 kroner i Brasil, alt inkludert, også konsultasjon.

De fleste pasienter-turister i Brasil kommer fra Latin-Amerika, USA, Angola og Europa, hovedsakelig Tyskland, Italia, Frankrike, Portugal, Nederland og England. Både de lave prisene, den høge kompetansen og ofte lange køer i hjemlandene for å få behandling eller operasjon, er viktige pådrivere for helseturismen.

Sterk konkurranse

Konkurransen mellom nasjoner som tilbyr tjenester på dette området er meget stor. Selv om Brasil er attraktiv, er det andre land som tilby enda bedre priser enn brasilianerne. Sammenlignet med USA er priser på helsetjenester prosentvis så mye lavere i land som: ,  Costa Rica (45% -65%), India (65% -90%); Malaysia (65% -80%); Mexico (40% -65%); Singapore (25% -40%); Thailand (50% -75%); og Tyrkia (50% -65%).

Ifølge data fra PBB, er medisinsk turisme i verden i en årlig vekst på 15-25 prosent. Thailand er på topp i vekkst og tar årlig i mot 1,5 millioner pasienter fra andre land. I hovedstaden Bangkok, tar et stort sykehuskompleks i mot mer enn 1,1 millioner pasienter i året, inkludert mer enn 520 000 utlendinger. Bumrungrad International Hospital ble grunnlagt i 1980 og tilbyr mer enn 580 senger og over 30 spesielle sykehusavdelinger.

Uprioritert i Brasil

Til tross for godt internasjonalt omdømme og kvaliteten på helsepersonell, er det fortsatt hindringer i veien for vekst i denne sektoren i Brasil. I følge en undersøkelse fra Euromonitor International rådgivning, utgitt i august, er medisinsk turisme ved sykehus ikke prioritet av brasilianske turistorganisasjoner. Dette står i motsetning til hva som skjer i land som Thailand, India, Singapore og Malaysia, hvor det er statlige incentiver for oppføring av medisinsk truisme.

– Nisjen kunne ha utviklet seg mye mer, både offentlig og privat for å ta en bedre posisjon i det internasjonale markedet. Brasils fordler og muligheter er på ingen måte utnyttet, sier Julia Lima, en av grunnleggerne av Association of Tourism Health (Abratus).
 
Noen barrierer

Brasil har noen barrierer, som avstanden til Europa og USA, høye kostnader på hoteller, transportkostander og manglende fremmedspråk blant helsepersonell.

– Vi mister pasienter fra USA til land som Mexico og Costa Rica, sier Straw.

– I tillegg er det en utfordring at det er gjensidig visumplikt mellom Brasil og land som USA og Canada, sier hun.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.