Dansk resept mot selvmordsforsøk

0
179
selvmordsforsøk danmark resept

– Vi har i en årrekke opplevd en beklagelig stigning i antall forgiftninger og selvmordsforsøk blant barn og unge forårsaket av smertestillende legemidler.

– Etter at de nye reglene trådte i kraft ser vi for første gang på mer enn ti år et tydelig fall i statistikken, som med stor sannsynlighet skyldes at tilgjengelighet er blitt dårligere, sier Kim Dalhoff, Bispebjerg Hospital og Giftlinjen.

Færre selvmordsforsøk etter innføringen

I Danmark har kunder kunnet kjøpe store pakninger med smertestillende legemidler uten resept.

For et år siden innførte de nye regler hvor pakninger på over 20 tabletter ble reseptbelagte. Siden innføringen av de nye reglene har det vært 31 prosent færre innleggelser på grunn av forgiftninger og et fall på 58 prosent i antall selvmordsforsøk forårsaket av smertestillende legemidler.

Produsenten av Panodil, GSK, er glad for utviklingen.

– 15 års lobbyarbeide for små pakninger var det hele verd. I GSK er vi glade for å se at det virker preventivt på både forgiftninger og selvmordsforsøk å reseptbelegge pakninger på mer enn 20 tabletter, sier Henrik Kastoft, kommunikasjonssjef i GSK.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.