Ebolakrise i Vest-Afrika

0
222
ebola73Ebolautbruddet i Vest-Afrika har nå blitt oppgradert til høyeste krisenivå av WHO. Fadderorganisasjonen Plan rapporterer om utbredt frykt og angst i lokalsamfunnene og et presserende behov for internasjonal innsats for å hindre ytterligere spredning.
BILDETEKST: Spredning av informasjon om ebola er et viktig tiltak for å forebygge smitte. Her informeres elevene ved Balladou elemetary school i Macenta i Guinea. (Foto: Hervé Kolié/Plan staff)

Siden mars i år har over 670 mennesker mistet livet i Guinea, Sierra Leone, Liberia og Nigeria i det verste ebolautbruddet noensinne. Det finnes ingen vaksine eller kur for sykdommen, og ebola dreper opp til 90 prosent av de smittede.

– Vi får meldinger om at folk er bekymret, redde og desperate. Stadig nye eboladødsfall øker frykten og følelsen av håpløshet i lokalsamfunnene, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

Behov for internasjonal bistand
Plan er i Guinea, Liberia og Sierra Leone og samarbeider med myndigheter og organisasjoner om flere tiltak for å begrense spredningen av sykdommen.

– Landene som kjemper mot ebola, er blant de fattigste i verden. De offentlige helsesystemene i hele Vest-Afrika er svært skjøre. Landene som er rammet, har et desperat behov for finansiell og teknisk bistand for å unngå en katastrofal situasjon, sier Thommessen.

På vei mot en katastrofe
Nylig døde en person av ebola i Lagos i Nigeria etter å ha fløyet inn i landet fra Liberia. Lagos er den mest folkerike byen i Afrika med sine 17,5 millioner innbyggere og en av de raskest voksende byene i verden. Med et dødsfall her øker nå bekymringen for spredning av den dødelige sykdommen utenfor de berørte landene.

Plan har gjentatt sin oppfordring om intensivert støtte fra det internasjonale samfunnet etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) i går erklærte ebolaspredningen i Vest-Afrika som «grade 3», som er det høyeste krisenivået.

– Ebola er ikke lenger kun en regional krise, det er i ferd med å bli en helsekrise av globale dimensjoner. Det internasjonale samfunnet må handle nå før det er for sent, sier Thommessen.

Dette gjør Plan nå
• Bidrar til tilførsel av utstyr, drivstoff og desinfeksjonsmidler, opplæring av helsepersonell, samt støtte til overvåking av smittetilfeller og sikkerhet på behandlingssentre.

• Bidrar til desinfisering av offentlige og husholdningslatriner, desinfisering av hjemmene til smittede personer og offentlige steder, samt sosial mobilisering.

• Bygger fasiliteter for håndvask på skoler og på offentlige steder i samarbeid med entreprenører.

• Støtter utformingen og gjennomføringen av offentlige informasjonskampanjer om ebola via radio, plakater, mobiltelefoner og tekstmeldinger.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.