En av fire slurver med solbriller

0
243
solbriller
En av fire slurver med solbriller

Det er en fersk undersøkelse fra Norges Optikerforbund, som viser at vi ikke er flinke nok til å beskytte øynene våre mot solen ved å bruke solbriller.

Solbriller

Risikoen ved å slurve med å bruke solbriller, er å få skader på øynene. Hvis øynene blir eksponert for sterk sol, kan man få akutte skader, som snøblindhet. Snøblindhet er små brannsår i hornhinnen. Smertene kommer ofte noen timer etter at skaden er skjedd. Svie i øynene, røde øyne, ruskfølelse, rennende øyne og noe dårligere syn er blant de vanlige symptomene.
Langvarig eksponering for sollys gir økt risiko for bindevevsdannelse over hornhinnen og grå stær.

Brillevettregler

For å øke bevisstheten rundt fornuftig solbrillebruk og øyehelse har Interoptik utarbeidet et sett med brillevettregler for sommeren:
1. Bruk solbriller som fungerer som solfaktor for øynene Da motvirker du tidligere grå stær, forkalkninger på netthinnen og skader eller føflekkreft på øyet eller øyelokk.
2. Prioriter form i tillegg til funksjon Tenk form, men ikke bare fashion. Solstråler og refleksjon kommer ikke bare forfra. Bruk solbriller som også beskytter øynene mot solstråler som kommer bakfra og fra siden.

Beskytt barn

3. Ikke la barn velge solbriller på egenhånd Barns øyne er mye mer følsomme enn voksnes og må beskyttes deretter.
4. Beskytt øynene mot knust glass Driver du tøffe sommeraktiviteter som sykling, klatring eller vannski? Velg solbrilleglass som ikke knuser.
5. Spør din optiker om «solfaktor». Hvordan solbrillen skal brukes bestemmer hvor sterk «solfaktor» du trenger. Skal du seile på sjøen trenger du helt andre solbriller enn om du bare skal på shopping i sentrum.

Kilde: Undersøkelse fra Norges Optikerforbund.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.