En jobb ut av nestekjærlighet

0
257

Kontrasten mellom de ulike ressurssituasjonene er sterk. Her hjemme er en pasient uendelig verdifull, vi har anledning til å sette inn alt. Og sånn bør det være. Vi ser på våre pasienter i felt på samme måte. De er akkurat like umistelige for sine barn, foreldre og søsken. Og de har akkurat samme verdi. Ut av nestekjærlighet reiste vår kollega til Sierra Leone for å kjempe mot ebola. Nå er det opp til resten av oss å fullføre jobben, skriver Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser startet kampen mot ebola i Vest-Afrika i mars 2014 og fortsetter å trappe opp arbeidet. Vi fortsetter å trene hjelpearbeidere og utvide sengekapasiteten på våre isolasjonsentre i de rammede landene. Men verden må komme på banen. Kapasiteten er altfor liten. Det skaper så ufattelig mye sorg, sinne og frustrasjon når det du vil mest av alt er å hjelpe. I dag må våre kolleger i Liberia stå i teltåpningen på et ebola-mottak og avvise folk. Be foreldre som kommer med barna sine om å bære dem tilbake.

Ebolaepidemien er som et brennende hus, og for å slukke brannen er vi nødt til å løpe inn i det brennende huset. Dette er medmennesker som har det veldig vanskelig, og vi ønsker å gjøre noe for dem som trenger det aller mest. Våre hjelpearbeidere drar ikke ut for pengenes skyld. De får ca. 11 000 kroner i måneden. Leger Uten Grenser ønsker at folk skal reise ut på oppdrag fordi de har lyst, det skal aldri være lukrativt.

Vi slo alarm tidlig, men ble ikke hørt. I mars sa Leger Uten Grenser at dette er det største utbruddet noen sinne, og at det vil bli veldig omfattende. WHO delte ikke vår analyse, og ba oss vurdere språkbruken. Hadde vi tatt dette på alvor i mars-april, hadde mange menneskeliv blitt spart.

Dette kan du gjøre:

Er du helsearbeider? Meld deg for Helsedirektoratet og dra til Vest-Afrika. Du kan også gå inn på www.legerutengrenser.no og finne ut om du kan søke om å bli feltarbeider; vi trenger folk med mange typer bakgrunn, ikke bare leger og sykepleiere.

Du kan også redde liv ved å spre kunnskap om sykdommen, om utbruddet, menneskene som er rammet og hvordan andre kan hjelpe. Fordi færre dør når flere vet.

For å støtte arbeidet mot ebola kan du klikke her, sende en SMS til 2377 med kodeord LEGE EBOLA for å gi 150 kroner, eller du kan bruke kontonummer 5010.06.00460 (kopi til nettbank: 50100600460).

Ut av nestekjærlighet reiste vår kollega til Sierra Leone for å kjempe mot ebola. Nå er det opp til resten av oss å fullføre jobben.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.