Fikk Karl Evang-prisen

0
239
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BILDETEKST: Helsedirektør Bjørn Guldvog (t.v.) overrakte prisen til Anne Rønneberg (midten) på Radisson Blu Scandinavia Hotell på Holdbergs Plass. Til høyre: Marie Rein Bore, medlem av komitéen og journalist i Stavanger Aftenblad. Foto: Helsedirektoratet.

 

– Vi må tro det for å se det, forklarer Rønneberg, med henvisning til historier om omsorgssvikt som har kommet fram. – Vi er de eneste som ser barna og de unge jevnlig. Derfor er det viktig å øke bevisstheten blant tannhelsepersonell om den rollen de har i å avdekke slike forhold.

Anne Rønneberg har i en rekke år lagt vekt på temaet Tannhelsetjenestens rolle ved barnemishandling og overgrep, både i sin undervisning ved tannlegeutdanningen ved Det odontologiske fakultet, og på seminarer for tannhelsetjenester over hele landet.

Rønneberg mottok prisen på kr. 50 000 på den årlige Folkehelsekonferansen i går

 

Karl Evang-prisen

Økt bevissthet blant tannhelsepersonell

Karl Evang-prisen deles hvert år ut til «en person eller organisasjon som har gjort en særlig innsats for å fremme folkehelse og sosiale forhold som er viktige for denne, rettssikkerhet og trygghet i barnevernet, helse- og/eller sosialtjenesten, og opplysningsarbeid og medvirkning i samfunnsdebatten om viktige barnevern-, helse- eller sosialpolitiske spørsmål».

– Rønneberg har blant annet satt overgrep på kartet i riktig kontekst og bidratt til å skape åpenhet blant tannhelsepersonell om en tabubelagt og vanskelig sak, begrunner helsedirektør Bjørn Guldvog tildelingen med.

Helsedirektøren begrunnet videre at Rønneberg har «satt i system undersøkelser av barn som avdekker omsorgssvikt. Hun har arbeidet for å høyne bevisstheten hos landets tannhelsepersonell når det gjelder å avdekke omsorgssvikt og overgrep mot barn».

 

Gjøre en forskjell

– Det er en stor ære og med stor ydmykhet jeg tar i mot denne prisen, sa Anne Rønneberg i sin takketale. Hun understreket videre at prisen anerkjenner betydningen av at tannhelsepersonell virkelig kan gjøre en forskjell, og at de er viktige helsearbeidere med et stort, lovpålagt ansvar for å melde sin bekymring for et barn.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.