Fire av ti vil ikke sjekke prostata

0
2346
prostata

Under en tredjedel av de spurte har fått sjekket prostata, og 39 prosent sier at de heller ikke har tenkt å gjøre det.

Ikke unaturlig stiger andelen menn som har sjekket prostata med alderen. Mens bare ni prosent av mennene under 35 har sjekket seg, har 61 prosent av dem over 55 år gjort det. Hver fjerde mann sier han ikke har sjekket seg, men vurderer å gjøre det. Denne andelen er relativt stabil med alder.

–  Oppmerksomhet rundt prostatakreft, eksempelvis i form av movemberbevegelsen, er vel og bra, men det aller beste menn kan gjøre med sin prostatakjertel er å gå til lege og teste seg. Det er jo litt overraskende at så få menn er opptatt av helsen til sin prostata som er så viktig for den kroppsdelen de ofte setter mest pris på, sier Trond Jørgensen, fagansvarlig urologi, Volvat Oslo.

 

Norge på verdenstoppen

Prostatakreft er den vanligste formen for kreft hos menn i den vestlige verden, og hvert år dør mer enn 1000 norske menn av dette. Norge er blant de land i verden med høyest forekomst av dødelig prostatakreft, og ifølge Kreftregisteret vil én av åtte norske menn oppleve å bli rammet av dette i løpet av livet. Først og fremst eldre, men stadig flere yngre får påvist denne kreftformen. Det positive er at jo tidligere prostatakreft påvises, jo større er sjansen for å bli frisk.

– Har du menn i nær familie som har hatt prostatakreft er det spesielt viktig å sjekke seg. Selv om ikke alle årsakene til prostatakreft er kjent, er vi ganske sikre på at dette er en kreftform som kan gå i arv. I omtrent ti prosent av de kjente tilfellene finnes det en arvelig disposisjon, sier Jørgensen

I tillegg til at menn med nære slektninger som har hatt prostatakreft må være på vakt, ser det ut til at menn med kvinnelige slektninger som har hatt bryst- eller eggstokkreft også har økt risiko for å utvikle prostatakreft.

–  Alle menn som passerer 45-50 år bør i utgangspunktet få sjekket prostata hvert år, men det er særlig viktig for de som befinner seg i risikogruppene. Jo tidligere kreften oppdages, jo større er sjansen for å bli frisk, påpeker Jørgensen.

 

Trond Jørgensen, fagansvarlig urologi, Volvat Oslo.
Trond Jørgensen, fagansvarlig urologi, Volvat Oslo.

 

Med etableringen av det nye tilbudet på Volvat Nationaltheatret har Volvat nå to urologiske avdelinger i Oslo som supplerer hverandre. Avdelingene tilbyr rask konsultasjon, utredning og behandling av de fleste lidelser i urinveier og genitalia, uten at henvisning fra fastlege er nødvendig.  Med moderne utstyr er undersøkelser og operasjoner nærmest smertefrie.

Den nye urologiavdelingen ved Volvat Nationaltheatret åpner 9. februar, og vil tilby konsulterende Urolog 2 dager i uken.

Senteret på Nationaltheatret får mange henvendelser fra menn som jobber i sentrum og har behov for en konsultasjon hos urolog;

–  Vi har vært så heldige med å få vår erfarne Urolog Svein Hassellund til å praktisere to dager i uken på Nationaltheatret. I tilfeller der pasienten har behov for operative inngrep m.m. følges dette videre opp på Majorstuen, sier Jørgensen.

Bedre enn alternativet

Prostataen undersøkes ved at legen utfører en grundig rektal undersøkelse, for fysisk å kjenne på dens form og størrelse. I tillegg til den fysiske undersøkelsen, tas en vanlig blodprøve for å sjekke PSA-verdien. PSA, eller prostataspesifikt antigen, er et enzym som produseres i prostatakjertelen, og PSA-verdier utover normalen kan avsløre sykdom i prostata. Viktig er også en transrektal ultralyd som inngår i den vanlige prostataundersøkelsen når man går til en spesialist i urologi.

–  Det er ikke til å komme unna at dette er en type undersøkelse som menn kvier seg for. Vi ser av våre undersøkelser at menn generelt sjeldnere går til lege enn kvinner, og det er klart mange ser på denne typen undersøkelse som ubehagelig. Men, det er klart å anbefale fremfor alternativet, sier Jørgensen.

Det skumle med prostatakreft er at den i tidlige stadier ikke gir noen symptomer. Først når svulsten påvirker urinløpet kan det dukke opp symptomer som treg vannlating, tynn og svak urinstråle og vanskeligheter med å tømme seg helt når man urinerer. Har svulsten utviklet seg videre og vokst gjennom prostatakapselen kan man i tillegg få smerter ved vannlating, smerter i bekken og rygg og blod i urinen.

–  Blod i urinen er uansett et tegn på at noe er galt i kroppen, og man bør snarest mulig bli utredet av lege, advarer Jørgensen.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.