Førerhundene har høg status

0
257
BILDETEKST: Sånn skal det være: Ann Sofie Evensen og førerhunden Viljar er velkommen inn på Rema-butikken til Daniel Nystedt Hansen.
 

– Det er med stor glede at vi observerer at det norske folk åpner døra for førerhunden og ønsker den velkommen, sier Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund. Han viser til en helt ny undersøkelse fra IPSOS MMI, som har gode tall for førerhundbrukere.

Undersøkelsen viser at hele 94 % av de spurte ikke ville gått til et annet sted, om det var en førerhund på spisestedet de kom til. Stor aksept er det også på offentlig kommunikasjon og på treningssenter.

Tidligere har Blindeforbundet gjennomført en undersøkelse som viser at en av tre førerhundbrukere har blitt nektet å ha med hunden i drosje, mens hver femte har opplevd å bli avvist fra spisesteder eller butikker.

– Det er nesten ingen som ikke ønsker førerhunder velkommen. Med tanke på alle som har allergier eller er redd for hunder er det rett og slett veldig hyggelig å høre. Allikevel er det fremdeles slik at enkelte innehavere og sjåfører nekter adgang. Vi håper at dette er en utfordring vi kan bli helt kvitt, nå som folket er så samstemt, sier Fuglerud.

Med loven i labben
Forbudet mot husdyr i næringsmiddelvirksomheter gjelder ikke førerhunder eller servicehunder.

– Forskrift om næringsmiddelhygiene sier at hunden kan være med der kunden har adgang. Altså i butikklokalet, men ikke bak fiskedisken. I restaurantlokalet, men ikke på kjøkkenet, sier leder for informasjon og samfunnskontakt i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud.

Førerhundbruker Gry Berg har selv flere ganger blitt avvist til tross for loven.

– Jeg blir ganske lei av å måtte forklare, hver gang jeg har med førerhunden min ut på steder, at den er et nødvendig hjelpemiddel for meg og at jeg faktisk har lov til å ha den med meg inn, sier blinde Gry Berg.

Blindeforbundet markerer den internasjonale Førerhundens dag den 29. april med å levere ut en mengde klistremerker til taxier, butikker og restauranter. Klistremerket viser omgivelsene at her er førerhund velkommen.

Kontakt: www.blindeforbundet.no

Sverre Fuglerud, seksjonsleder informasjon og samfunnskontakt, tlf 99 00 36 62
Mia Jacobsen, informasjonssjef, tlf 958 74 292

Bildetekst:
Sånn skal det være: Ann Sofie Evensen og førerhunden Viljar er velkommen inn på Rema-butikken til Daniel Nystedt Hansen.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.