Gir syriske barn skolegang og håp

0
159

Bildetekst: Speider Malin Hauge Erdal (18) fra 1. Lone speidergruppe møtte mange syriske barn og unge da hun besøkte Flyktninghjelpens skoleprosjekter i Libanon i forkant av Speideraksjonen 2015. Takknemligheten deres over å få gå på skole gjorde sterkt inntrykk. Foto: Malene Celius Enoksen / Flyktninghjelpen

 

Borgerkrigen i Syria har pågått i fire år. Rundt halvparten av befolkningen på 22 millioner er drevet på flukt. Mange befinner seg fremdeles inne i Syrias krigssoner, og flere millioner har flyktet til andre land. Nabolandene Libanon, Tyrkia, Jordan og Irak har tatt imot flest flyktninger fra Syria, til sammen rundt fire millioner. I lille Libanon passerte tallet på syriske flyktninger én million allerede for et drøyt år siden. Antallet øker stadig, og halvparten av dem er barn.

Viktig hjelpearbeid

Skole til barn på flukt fra krig er noe av det viktigste Flyktninghjelpen arbeider med. Skole er livreddende nødhjelp og avgjørende for både barnas og samfunnets framtid i konfliktområder. Skolen er en arena hvor barna kan bearbeide vonde opplevelser og få en kjærkommen opplevelse av en normal hverdag med rutiner og andre faste holdepunkter. I Libanon er over 300 000 syriske barn uten skoletilbud. Hovedårsaken er at verken libanesiske myndigheter, FN eller hjelpeorganisasjonene har nok ressurser til å gi dem det.

Barn hjelper barn

Sammen med Flyktninghjelpen skal norske speidere bidra til at flere syriske barn i Libanon får det kjærkomne og livsviktige tilbudet om skole. Inntektene fra Speideraksjonen 2015 er øremerket dette. Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland har sett borgerkrigens lidelser på nært hold og vet hvor viktig innsatsen for barna som har flyktet fra Syria er: – Stadig flere barn og voksne mister sine hjem i en av vår tids mest brutale kriger. De trenger din og min hjelp, og derfor er det så prisverdig at norske speidere gjør en så viktig innsats for syriske barn gjennom årets speideraksjon!

Fra 20. til 26. april vil speiderne samle inn penger til Flyktninghjelpens skolearbeid i Libanon. – Speiderens formål er å utvikle barn og unge til selvstendighet og til å ta aktivt ansvar i samfunnet. Gjennom Speideraksjonen viser speiderne engasjement i praksis. Det er stor aktivitet i speidergruppene under aksjonsuka, med dør til dør-aksjon, innsamling på kjøpesentre, aktivitetsdager og mye mer, forteller May-Britt Roald, speidersjef i Norges speiderforbund.

 

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.