Nordmenn bekymrer seg mest

0
231

I de ti siste årene har nordiske forbrukere vært opptatt av og bekymret for innholdet i matvarene de kjøper.

Andelen av bekymrede svensker og finner har falt det siste året, mens den har vært mer stabil i Danmark og Norge.

[adToAppearHere]

Topp tre over tilsetningsstoffer og ingredienser som vi er mest bekymret for

Når det gjelder hvilke tilsetningsstoffer og ingredienser vi er bekymret for i Norden, skiller de norske forbrukerne seg ut. Her er 23 % av bekymrede forbrukere bekymret for palmeolje – en bekymring som under 5 % deler i de øvrige nordiske landene. Norske forbrukere er også bekymret for sukker og bakterier. I de øvrige nordiske landene er forbrukerne langt mer bekymret for tilsetningsstoffer generelt, og i Sverige ligger også giftige stoffer høyt på listen.

Nordmenn bekymrer seg mest

Food&Health Report 2015 viser at nordiske forbrukere stadig er bekymret for tilsetningsstoffer i matvarer, men at de mangler nødvendig kunnskap.Mindre enn hver femte forbruker i Norden mener å ha god kunnskap om tilsetningsstoffer i matvarer, og rundt halvparten ønsker å lære mer om tilsetningsstoffer i matvarer i Norge, Sverige og Finland.Kun hver tredje danske deler dette ønsket.

Over halvparten av de nordiske forbrukerne mener at færre tilsetningsstoffer betyr bedre matvarer.Særlig i Sverige (68 %) er denne oppfatningen utbredt, der en økende andel av forbrukerne (45 %) også mener at tilsetningsstoffer innebærer at forbrukerne blir snytt av matvareprodusenten.

Om Food&Health 2015

YouGov har siden 2006 registrert forbrukernes syn på helse og mat i Sverige og siden 2007 i Danmark, Norge og Finland. Målet med Food&Health er å oppnå en bedre forståelse av forbrukernes kunnskap og holdninger, samt å kartlegge endringer over tid på en rekke sentrale områder:

  • Hvor mange er bekymret for matvareingredienser, og hvilken type ingredienser er de bekymret for?
  • Hva mener forbrukerne om mat og den negative påvirkningen på klimaet og miljøet?
  • Hva er forbrukernes holdning til mat og helse?

Rapporten Food&Health 2015 er basert på intervjuer med 2 038 menn og kvinner (rundt 500 i Sverige, Danmark, Norge og Finland) i alderen 16-64 år fra YouGov-panelet. Undersøkelsen fant sted i perioden 25. februar – 4. mars 2015. Kilde: YouGov.

www.yougov.no

Forestill deg at du er i en butikk for å kjøpe mat. Er det noe spesielt du er bekymret for at matvarene inneholder?
SE DK NO FI
Base 2038 510 512 505 511
Yes 49% 45% 55% 51% 46%
No 51% 55% 45% 49% 54%
Total Sum 100% 100% 100% 100% 100%

YouGov er et av Nordens mest siterte analyseinstitutter og har vært en forløper innen bruken av Internett og informasjonsteknologi til gjennomføring av markedsundersøkelser. Vi har 90 høyt kvalifiserte analysefagfolk fordelt på våre seks nordiske kontorer i Stockholm, Malmö, København, Oslo, Helsinki og Kolding.

Vår misjon er å levere en uavbrutt strøm av nøyaktige data og innsikt i hva folk tenker og gjør over hele verden, hele tiden, slik at virksomheter og organisasjoner kan betjene kunder og brukere bedre.

 

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.