Her er sommerdiagnosene

0
214
sommerdiagnosene
Dette blir vi syke av i sommer

Dette er de typiske sommerferiediagnosene
– mageproblemer (turistdiare)
– ørebetennelse (etter bading/dykking)
– hudproblemer (solbrenthet/myggstikkallergi)
– halsbetennelse

 
Sommerdiagnosene
Ola og Kari reiser oftere og lengre enn før, og det gir flere og dyrere skader. Det totale erstatningsbeløpet etter reisesyke i fjor var 845 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Hver fjerde utbetaling på nordmenns reiseforsikring gjelder sykdom på reise. På ti år har forsikringsutbetalingene økt med 327 prosent.
– Selv om reisevante nordmenn generelt er flinke til å tilpasse seg kulturen vi møter, ta hensyn og forholdsregler, blir nær 100.000 nordmenn syke i utlandet i år, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.
 
Forsiktighet er ikke nok
Mange undervurderer hvilken påkjenning en lang reise, varme og ukjente omgivelser er. Eldre er overrepresentert på statistikken.
– Samme hvor forsiktig du er, er det ikke alt du kan unngå, sier Slettemoen.
Typiske sommerdiagnoser er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse, ifølge Falck Global Assistance (FGA) i Larvik. FGA er eneste alarmsentral for reisende med egen base i Norge.
 
Turistdiare
– Flest tilfeller av turistdiare ser vi i Middelhavsområdet i juli og august. Bakterier formerer seg raskere i varmen, forteller Gry Monica Hellevik som er operasjonell teamleder hos FGA. Hun anbefaler reisende å være litt bevisst på hva de spiser og drikker, så ikke ferien regelrett går i vasken.

– Vask frukt og grønnsaker, og ikke spis mat som har stått fremme lenge. Skal du spise kebab eller annet kjøtt på gaten, er det lurest å spise dette tidlig på dagen, sier Hellevik.
– Dropp isbitene, de er sjelden laget av flaskevann. Og spis heller is som er fabrikkpakket, enn softis og kuleis, for å unngå bakterier som herjer med magen, er hennes råd.
I fjor sto reisesyke for en av fire skader på reise, og hele 45 prosent av utbetalingene over reiseforsikringen.
 

sommerdiagnosene
Gry Monica Hellevik er operasjonell teamleder ved alarmsentralen i Larvik. Foto: FGA/Cecilie Sønsteby

 
Ikke reis uten forsikring
– Hvert år bruker en av seks reiseforsikringen sin. Det er den av våre forsikringer som er hyppigst brukt, forteller Slettemoen.
En undersøkelse Opinion har gjort for finn.no viser at en av fem ikke har reiseforsikring.
– Dette er oppsiktsvekkende tall. Er du uheldig på reise, og får behov for sykehusbehandling og hjemtransport med ambulansefly fra utlandet, kan utgiftene bli svært høye, sier hun. Det høyeste kravet Frende har utbetalt så langt i år, var på 1,5 millioner kroner.
 
Ring hjem først
– Standarden på legehjelp i utlandet er ikke alltid som i Norge, og det er ikke like lett å få hjelp overalt, sier Gry Monica Hellevik hos FGA. Om du har tid til det, anbefaler hun at du kontakter alarmsentralen i forkant når du trenger lege.
– Da vil du få hjelp til å finne riktig legekontor og sykehus med høy medisinsk standard, sier hun.
Ved sykdom eller skade i utlandet, vil reiseforsikringen din kunne stille garanti for behandling så snart de blir varslet.
 
Norske leger
– I slike saker er våre norske leger alltid i kontakt med behandlingsstedet og sikrer at kvaliteten på behandlingen er god, sier Hellevik. Når det er dialog mellom sykehuset og norsk medisinsk personell, er det også mindre overbehandling.
– Vi ser ofte at det er med på å unngå unødvendig behandling og ekstra innleggelsesdager, og du slipper jo å legge ut penger for behandlingen selv, når de vet at reiseforsikringen er i orden, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.
Hun anbefaler å kontakte alarmsentralen eller forsikringsselskapet i før avreise for å få informasjon om reisemålet, og råd om nærmeste anbefalte lege og sykehus.
 
Slik holder du deg frisk i sommer
Råd fra operasjonell teamleder Gry Monica Hellevik ved alarmsentralen Falck Global Assistance i Larvik.
 
Råd for å unngå…
magesyke
Si nei takk til isbiter, de lages sjelden av flaskevann.
Spis iskrem som er pakket i fabrikk, ikke åpen kuleis eller softis
Ikke spis mat som har stått fremme lenge
Sjekk at retter som har for eksempel egg og majones ser ferske ut
Vask frukt og grønnsaker godt.
Husk at om du drikker iskald drikke i en overopphetet kropp, kan magen også reagere.
ørebetennelse
Ikke vær for mye i og under vann.
Tørk ørene etter bading.
hudproblemer
Husk sterk nok solfaktor, smør deg ofte nok.
Unngå soling når solen stå høyest på himmelen.
myggstikk
Kjøp med myggmiddel
Bruk anti-mygg-stikk i stikkontakten
Kjøp med kløedempende
Husk allergitabletter
 
– Kjøp gjerne myggmiddel på apoteket før du reiser, de virker ofte på «utenlandsk mygg» også. I noen land får du kjøpt små elektriske innretninger til å sette i stikkontakten som skaper en duft i rommet myggen ikke liker, slik at du får et myggfritt soverom. Er du veldig allergisk kan det være greit å ta med anti-allergitabletter på reisen.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.