Høyt arbeidspress med lavt sykefravær

0
128
- For å lykkes må vi være godt bemanna, men ikke for mye og ikke for lite. Begge kan slå ut med økt fravær, sier Jorunn-Beate Nygård
– For å lykkes må vi være godt bemanna, men ikke for mye og ikke for lite. Begge kan slå ut med økt fravær, sier Jorunn-Beate Nygård

Hos Tine i Byrkjelo har sykefraværet vært lavt i flere år. Siste måling viste 2,7 prosent. Engasjement, høyt arbeidspress og gode relasjoner driver virksomheten stadig fremover.

Reportasje: Idebanken.

Vi er på vei til Byrkjelo, nord i Sogn og Fjordane. Widerøeflyet danser på luftstrømmer over Nordfjorden før det lander i Sandane. Stupbratte bergvegger følger den lille, hvite drosjen på svingete veier.

Hva kaller dere folk fra Byrkjelo, da? spør vi taxisjåføren.

-Bremingar! sier han og setter latterdøra på vidt gap.

-Men det må dere ikke si!

Mot strømmen

Mye er merkelig her vest. OECD (Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling) og andre økonomer har i flere tiår advart mot den sjenerøse sykelønnsordningen i Norge. De mener den er årsaken til det høye sykefraværet.

Tine-folka på Byrkjelo er kjerringa mot strømmen som hytter neven mot forskere og økonomer. Jovisst er det mulig å ha et lavt sykefravær med sykelønnsordningen i Norge, mener de.

I meieriet er det rundt 170 engasjerte medarbeidere. De produserer ost døgnet rundt i store deler av året. Hver tredje ansatt er kvinne. Her er både yngre arbeidstakere og mange som har lagt ungdomstida godt bak seg. Dette er noen viktige punkter som de mener er årsaker til det lave sykefraværet:

·  I Tine jobber mange i små grupper og er avhengig av hverandre.

·  Det er en sterk lojalitet i bedriften.

·  De er passe bemannet, ikke for lite, ikke for mye.

·  Ledere og medarbeidere er stolte over hva de produserer, Norges mest populære oster.

·  Alle medarbeiderne har deltatt aktivt i et sykefraværsprosjekt.

·  NAV, bedriftshelsetjenesten og legene i distriktet er aktive og gode støttespillere.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.