Hvor langt bør gravide fly ?

0
202
gravide flyreise fly

Eskperter svarer på hvor langt gravide bør fly

Innleggelsene skyldes i hovedsak blødninger og truende aborter.

– De fleste kvinner kan fortsette ferien etter å ha blitt undersøkt på sykehus. Men lengre sykehusopphold, premature fødsler og hjemreise i ambulansefly, forekommer også, sier sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.

For mange nordmenn er reising blitt en livsstil, ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

– Vi reiser lengre, oftere og til mer eksotiske steder enn tidligere. Det ser ut som hverken alder, helsetilstand eller graviditet er noen hindring, sier Vennesland.

– Et av de siste tilfellene vi hadde gjaldt en gravid kvinne som fikk blødninger i Sør-Amerika. Det endte med sykehus, hjemtransport og en prislapp på én million kroner, sier Vennesland.

Dra langt?

– Vi oppfordrer til fortrinnsvis å reise innenfor Europa. Det er det tryggeste, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo. Han er en av landets fremste eksperter på reisemedisin.

Malaria og tyfoidfeber er farligere for graviide enn andre, og fører ofte til spontanabort.

– Gravide får av en eller annen grunn lettere malaria enn andre, og derfor bør reiser til eksotiske strøk unngås. De skal heller ikke ha såkalt levende vaksiner, det vil si vaksiner som inneholder levende bakterier og virus, sier Hasle.

[adToAppearHere]

En annen grunn til ikke å reise langt, er økt fare for blodpropp.

– Flyreiser over seks-syv timer øker sjansen for blodpropp to-fire ganger for alle. Risikoen for blodpropp er i utgangspunktet fire-fem ganger så høy, sier Hasle.

Også Europeiske ber kvinner i svangerskap begrense reiselengden.

– Selv om vi ikke nekter noen å reise utenfor Europa, kan det være lurt å holde seg til kortere reiser utover i svangerskapet. Ta også en prat med legen før du bestiller, ikke minst om destinasjon, sier Holmslien

Husk attest og journal

Den sikreste tiden for gravide å fly, er mellom 13. og 28. svangerskapsuke. De fleste flyselskap tillater reiser fram til uke 36.

Er det mindre enn fire uker igjen til nedkomst, har både SAS og Norwegian restriksjoner på at flytiden ikke skal overstige fire timer. Legeattest skal også fremvises før du går om bord. Er det mindre enn to uker til termin, får du ikke fly.

Fødsler i lufta forekommer, men er sjeldne. De to flyselskapene har ikke opplevd det de siste årene.

– Husk å ta med svangerskapsjournal fra fastlegen når du skal ut og reise. Den viser fremdriften i svangerskapet og er til god nytte for sykehus og lege lokalt dersom det skulle skje, sier Holmslien.

Reiseforsikringen dekker ikke komplikasjoner med svangerskap etter uke 36.

GRAVIDE I FLY

¤ Nesten alle gravide som henvender seg til Reiseklinikken har spørsmål om vaksiner og malariamedisin.

¤ Levende vaksiner kan ikke gis til gravide, det vil si: BCG, gulfeber, meslinger, røde hunder, levende poliovaksine og levende tyfoidvaksine.

¤ Norwegian, SAS og Widerøe krever legeerklæring fra gravide som skal fly mellom fire til to uker før termin. Turen skal heller ikke være lenger enn fire timer. SAS krever også at reisen må reisen godkjennes av SAS medisinske avdeling.

¤ Etter to uker før termin tar de ikke imot gravide passasjerer. Widerøe kan gi unntak dersom du bor i Nord-Norge

¤ Ryanair er strengere. Her kreves det legeerklæring fra og med 12 uker før termin. Selskapet har flyforbud for gravide fra og med 4 uker før termin.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.