Ingen grunn til ebolapanikk

0
190

Ebola_virus_emRundt 660 mennesker er dokumentert å ha dødd av ebolaviruset siden utbruddet startet i Vest-Afrika. Til sammenligning dør 50.000 av rabies og 480.000 av malaria i samme region hvert år, skriver www.uit.no

Sist mandag ble et fly med passasjerer fra Afrika holdt igjen på Værnes lufthavn i Trondheim i over to timer fordi en av passasjerene mistenktes å være smittet av ebola. Symptomene viste seg å skyldes en vanlig luftveisinfeksjon.

– Jeg syns at den voldsomme reaksjonen dette har fått minner veldig om hysteriet rundt HIV på 80tallet. Den gangen ble folk kastet av fly og barna fikk ikke lov til å leke i barnehagen. Nå lever vi aldeles utmerket med folk som har HIV. Det handler rett og slett om mangel på kunnskap, sier professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT, Ørjan Olsvik.

Olsvik, som også er tilknyttet Forsvarets mikrobiologiske laboratorium (FSAN), understreker at det er nesten usannsynlig å bli smittet av ebola under en flytur.

– Vi vet om tre kjente ebolasmittede personer som har reist lange strekninger uten å smitte noen. Ebola er ikke luftbåren smitte, og på flyet har man jo ikke nær kroppskontakt, forklarer han.

Smittevernekspert og epidemiolog Preben Aavitsland bekrefter til NRK at smittefaren er liten.
– Det er lettere å bli smittet av influensa enn av ebola. Faren for å dø av ebola er imidlertid mye høyere, og derfor er epidemien alvorlig, sier Aavitsland.

Få smittede i forhold til andre sykdommer
– I den samme regionen som nå herjes av ebola, dør  rundt 50.000 mennesker av rabies hvert år. I tillegg dør 480.000 årlig av malaria, de aller fleste av dem barn, forteller Olsvik.

Professoren mener man bør investere mer i myggnett for barn og i eksisterende rabies-vaksine for å redde liv.

– Det er selvfølgelig en tragedie at folk dør, uansett av hvilken sykdom. Men tallene viser at malaria og rabies tar mange flere liv enn ebola i regionen, påpeker professoren.

 

 

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.