Prestasjonsangst verre enn kjønnssykdom

0
293
Prestasjonsangst verre enn kjønnssykdom
kjønnssykdom

Som en del av RFSU (Rikstförbundet För Sexuell Upplysning) sin informasjons- og opplysningskampanje i sommer, er det laget tre morsomme filmer som minner om at “Tiss kan overrakse”, og en oppfordring til å bruke kondom. 

I undersøkelsen svarer 36 % at de er bekymret for egen prestasjon med ny partner, mens kun 23% er redd for å få kjønnssykdom. Undersøkelsen som er gjennomført blant 2623 ungdommer mellom 17-21 år, røper også at 18% er redde for å se dum ut naken og
11% for å bli gravid.

Her er det også forskjeller mellom kjønnene, da gutta føler mest press for prestasjonen (44%), mens jentene er mer bekymret for å se dumme ut naken (23%).

Les mer om kjønnssykdommer her.

Kjønnssykdom

Sommer, sol og sex hører sammen. Det samme gjør klamydia, uønsket graviditet og kjærlighetssorg. -Sex skal være spennende og morsomt, men husk at tiss kan overraske! Beskytt deg selv og andre» oppfordrer Christina Placht i RFSU.

Hele 48% har hatt sex de har angret på viser undersøkelsen, og det er i sommermånedene hvor flest har ubeskyttet sex. RFSU ønsker derfor å sette fokus på temaet på en humoristisk måte med en kampanje hvor en tiss bokstavelig talt går rundt og overrasker unge folk. -Noen synes det er banalt – andre synes det er genialt, men det som her helt sikkert er at det er viktig! 23.000 nordmenn får klamydia årlig, og det er ikke noe å spøke med» forteller Placht.

Mange overraskelser

I undersøkelsen kommer det også fram at 46% av respondentene har fått en overraskelse i forbindelse med sex. Flest har blitt overrasket over hvor fort partneren fikk orgasme (14%), og at han ikke fikk den opp (13%). En overraskelse i form av en kjønnssykdom fikk 8% av respondentene, og 2% fikk graviditet som en overraskelse.

– Jenter, ta ansvar!

Det er dobbelt så mange jenter (10%) som gutter (5%) som sier at de fikk kjønnssykdom etter sex. Videre svarer 32% av gutta at de har med seg kondom på fest, og 18% av gutta har alltid med seg kondom i tilfelle det blir sex. Dette er langt høyere enn jentene, noe som bekrefter at gutta stort sett er alene om ansvaret for beskyttelse.
-Jentene må også ta ansvar! Her er det en jobb å gjøre. Ta ansvar for dere selv, ta med kondom. En overraskelse er ikke alltid gøy!» understreker Christina.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført blant 2623 ungdommer mellom 17-21 år over hele landet.Besvarelsene er hentet fra Russens Organisasjonskomite (ROK) i perioden 2. – 8. juni 2015.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.