Kostråd med tre meieriprodukt daglig

0
138
– Daglig inntak av tre porsjoner meieriprodukter bidrar til å dekke det anbefalte kalsiuminntaket i et sunt og variert kosthold. 21 % av norske kvinner får i seg for lite kalsium, et næringsstoff som blant annet bidrar til å styrke skjelett og tenner, forteller Ida Berg Hauge, daglig leder i Melk.no.

I dag lanserer Melk.no kampanjen «3omDAGEN» som konkretiserer hvor mye meieriprodukter som skal til for å få dekke daglig anbefalt kalsiuminntak. 1 glass melk, 1 lite beger yoghurt og to skiver ost er eksempel på hva som regnes som «3omDAGEN».

– En landsomfattende kostholdsundersøkelse viser at nordmenn kun får dekket omkring 30 % av anbefalt kalsiuminntak hvis de ikke inntar melk og meieriprodukter, derfor anbefaler vi «3omDAGEN», forteller Ida Berg Hauge.

Lanserer «3omDAGEN med digital kampanje

I flere digitale animasjonsfilmer forklarer standup-komiker Nils-Ingar Aadne, «Nilsi», hvilke næringsstoffer melk inneholder, og hvordan de påvirker kroppen.

– Jeg er veldig glad i melk og meieriprodukter, derfor var det naturlig for meg å bli med på denne kampanjen. Jeg starter alltid dagen med et glass melk, fordi det er så innmari godt, sier Nilsi.

Det er tre hovedelementer i kampanjen, en online-test som viser «Hva er dine 3 om dagen?» og web-tv-filmer samt en konkurranse i sosiale medier. Målet er å øke kjennskapen til «3omDAGEN» og kunnskapen om hva kalsium er og hvorfor det er viktig.

– Kalsium er viktig for å bygge et sterkt skjelett og et sterkt skjelett er viktig for å forebygge for eksempel osteoporose. Kalsium bidrar også til normal energiomsetning og til normal overføring av nervesignaler. I tillegg bidrar kalsium dessuten til at musklene fungerer som de skal, sier Berg Hauge.

Nye tall viser store forskjeller mellom kjønn og aldersgrupper

Nye og upubliserte tall fra den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser at selv om halvparten av befolkningen ser ut til å få dekket anbefalt inntak av kalsium, er det usikkert om den resterende andelen når anbefalingene. Det er tydelige forskjeller mellom alder og kjønn når det gjelder inntak av kalsium, og verst er det for kvinner.

–De nye analysene viser at 21 % av norske kvinner får i seg for lite kalsium i forhold til det de trenger, og at denne andelen stiger med økende alder. Samtidig er det flere kvinner i alderen 18 til 29 år som får i seg under kritisk grense for kalsium enn gjennomsnittet.

– At mange kvinner og unge jenter får i seg for lite kalsium er bekymringsfullt når det er kvinner som oftest rammes av benskjørhet. Ungdom er i vekstfase hvor kroppen skal bygge et sterkt skjelett, mens kvinner i overgangsalderen bør bevare skjelettet sitt best mulig, påpeker Hauge.

Man regner med at mellom 96.000 og 225.000 norske kvinner har osteoporose i dag.

– I tillegg til kalsium som styrker skjelettet, finner man i ett glass melk hele fem andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver eneste dag, forteller Hauge.

Forbrukerne ønsker tydelige råd

I Helsedirektoratets kostholdsråd anbefales det å «la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet». Flere andre land i verden, deriblant Danmark, har konkretisert kostrådene med eksempler på hvor mye meieriprodukter man bør innta hver dag. De aller fleste viser til 3 porsjoner hver dag, og fokuserer på at forbrukerne bør velge de magre meieriproduktene.

4 av 10 nordmenn skulle ønske at Helsedirektoratets råd var tydeligere når det gjelder hvor mye meieriprodukter man bør innta hver dag. Det viser en fersk undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på vegne av Melk.no.

–Vi mener 3 om dagen er et enkelt og godt råd som mange kan ha bruk for. Med denne kampanjen ønsker vi å bevisstgjøre forbrukerne og gjøre det enklere for dem i hverdagen, avslutter Berg Hauge i Melk.no.

Hovedfunn fra flere spørreundersøkelser gjennomført av ulike analysebyråer for Melk.no:

 • 6 av 10 nordmenn synes Helsedirektoratets råd er lite tydelig når det gjelder mengde meieriprodukter man bør innta hver dag (Ipsos MMI).
 • 55 % av kvinner foretrekker råd om «3 om dagen». 32 % foretrekker dagens råd (Ipsos MMI).
 • Mer enn 4 av 10 nordmenn skulle ønske at Helsedirektoratets råd var tydeligere når det gjelder mengden av meieriprodukter man bør innta hver dag (Ipsos MMI).
 • Opinion AS har i en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført for Melk.no bedt et utvalg av den norske befolkningen liste opp hvor mye av ulike meieriprodukter de inntar. Summerer vi opp dette så kommer vi frem til at 55 % av oss får i oss mindre enn 3 porsjoner meieriprodukter om dagen. Det gjelder 59 % av kvinnene og 51 % av mennene (Opinion).
  • Kilde: Ipsos MMI webomnibus uke 39, 2014. Landsrepresentativt utvalg 500 personer 18 år +
  • Kilde: Opinion uke 23, 2014. Landsrepresentativ undersøkelse 829 intervjuer 18 år +


Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser at:

 • 21 % av kvinner og 11 % av menn får i seg for lite kalsium.
  • Andelen av de som får i seg for lite kalsium øker med alder
  • Andelen av de som får i seg under en mer kritisk grense er høyest hos kvinner mellom 18 og 29 år.
 • 70 % av kalsiuminntaket til nordmenn kommer fra melk og meieriprodukter
 • Siden andre matvarer bidrar til 300 mg kalsium hver dag for en gjennomsnittlig nordmann kan 3 porsjoner melk og meieriprodukter om dagen sikre anbefalt inntak av kalsium
SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.