Kreftkirurgi i Norge

0
253

​– Enkelte former for kreftkirurgi er noe av det mest kompliserte som utføres på norske sykehus. Det gjør at vi må vurdere hvilke forutsetninger som bør være tilstede for at sykehus kan utføre ulike typer kreftkirurgi, sier assisterende helsedirektør Cecilie Daae.

Kirurgisk behandling er den viktigste kurative behandlingen for kreft, enten alene eller i kombinasjon med strålebehandling og/eller medikamentell behandling. Kreftkirurgi er også viktig for å lindre plager og forlenge livet hos pasienter som ikke kan helbredes.

– Dyktige kirurgiske team og stadig mer avansert kirurgi har ført at flere overlever og lever lenger. For at denne utviklingen skal kunne fortsette, vil vi nok oppleve en ytterligere sentralisering når det gjelder enkelte typer kreftkirurgi, sier Daae.

Kirurgisk kreftbehandling utføres ved mange sykehus i Norge. De siste 20 årene er behandlingen sentralisert til færre sykehus. Kirurgi ved kreftsykdom er nært knyttet til annen kirurgi. Ved de fleste sykehus er det de samme kirurgene som opererer både kreftpasienter og andre pasienter med lidelser innen samme organsystem.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.