Kreftstoff i damp fra e-sigaretter

0
158

Forskerteamet ved den japanske Institute of Public Health har levert en rapport ominnholdet i  e-sigaretter  til Helsedepartementet, skriver svenske Tobaksfakta.

 

Blant de mest kreftfremkallende stoffer som forskere har funnet i dampen fra e-sigaretter er formaldehyd og acetaldehyd. Formaldehyd nivåer var betydelig høyere enn i røyken fra en vanlig sigarett.

Forskerne analyserte e-sigaretten damp ved hjelp av en maskin som “innånding” ti ganger femten puffs fra hver e-sigaretten. En av de merkene ga formaldehyd nivåer som var ti ganger så høye som i vanlig sigarettrøyk i praktisk talt alle målinger.

Forskerne understreker at e-sigaretter  tydeligvis ikke er de ufarlige produkter som mange tror.

 

I Japan, som i Sverige og Norge, faller e-sigaretter som inneholder nikotin under narkotikalovgivningen og kan ikke selges fritt. Det skjer uansett, mye over internett. Myndighetene i Sverige vurderer nå en ny regulering av dette salget.

 

I august i år oppfordret Verdens helseorganisasjon, WHO, verdens regjeringer om å forby salg av e-sigaretter til barn og unge. WHO beskriver e-sigaretter som en alvorlig helsetrussel mot unge mennesker i fare for å bli nikotinavhengige, og for ufødte barnet. Sistnevnte skyldes alle de negative helseeffekter som kan påvirke barnet dersom mor bruker nikotin under svangerskapet.

WHO mener også at e-sigaretten røyking bør være forbudt i innendørs fellesområder.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.