Lite søvn rammer hjernen

0
527

To nye studier finner endringer i hjernen allerede etter én natt uten søvn. Dette er oppsiktsvekkende funn på et felt hvor kunnskapen er begrenset.

– Vi vet fra før at søvnmangel svekker hjernens funksjoner, men våre funn tyder på at også hjernens struktur kan endre seg, sier postdoktor og lege Torbjørn Elvsåshagen ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser og Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

 

Nevrodagene

I dag presenterer han resultatene under Nevrodagenes åpningsdag på Ingeniørenes Hus i Oslo.

– Det kan se ut til at det skjer små endringer i hjernen i løpet av hver eneste dag, som for eksempel når vi løser oppgaver og lærer noe nytt. Kanskje er det slik at søvnen til en viss grad “nullstiller” hjernen vår, og gjør oss klare til en ny dags utfordringer, sier Elvsåshagen.

Mye forskning gjenstår – men resultatene gir oss ny innsikt i betydningen av å sove:

– Uten nok søvn svekkes hjernens funksjon, og dette kan ha store konsekvenser for hvordan vi fungerer når vi er våkne, sier Elvsåshagen.

 

Rammer svært mange

Nevrodagene samler ledende norske forskere på hjernehelse og hjernesykdommer. En rekke nye studier vil presenteres, både på demens, hjerneslag, migrene og MS.

– Hjerneforskningen har de siste årene gjort svært store fremskritt. Sammenhengen mellom røyking og MS er blant studiene som presenteres på mandag, sier Anne Hege Aamodt, leder for Nevrodagene.

I løpet av livet rammes én av tre nordmenn av hjernesykdommer. Så mange som 14 prosent rammes av migrene. Aamodt mener mer oppmerksomhet på hjernen er helt nødvendig.

– Det er et stort behov for mer forskning for å skaffe bedre behandling. Og det er behov for mer kunnskap om hjernesykdommer i befolkningen slik at vi bedre kan forebygge hjernesykdommer.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

 

Les hele programmet her: https://goo.gl/VsGzua

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.