Livsviktig våpenhvile

0
176
Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

UNICEF håper våpenhvilen, som president Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar ble enige om i går, får en slutt på den brutale volden i Sør-Sudan. Selv om avtalen blir vellykket er behovet for humanitær hjelp likevel stort i tiden fremover.

 

Mange tusen er drept og over en million mennesker er på flukt på grunn av konflikten i Sør-Sudan som brøt ut i desember i fjor. En FN-rapport som ble offentliggjort torsdag forteller om overgrep, drap, tortur og forbrytelser mot menneskeheten på begge sider av konflikten. UNICEF har også registrert en voldsom økning i rekruttering av barnesoldater.

 

-Denne fredsavtalen kommer ikke et minutt for tidlig. Nå håper jeg våpenhvilen blir iverksatt innen 24 timer som planlagt og at partene deretter gjør alt som står i deres makt for å få en permanent slutt på konflikten som har gått hardt ut over befolkningen – spesielt barna, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

 

Både Kiir og Machar skal i følge avtalen utstede en umiddelbar ordre til sine tropper om å avslutte volden og tillate at hjelpearbeidere sikres full adgang til alle områder av landet.

 

-Det er avgjørende at vi kommer raskt inn med hjelp til de områdene vi av sikkerhetsmessige grunner ikke har hatt tilgang til. Mange av disse menneskene mangler det aller mest grunnleggende som skal til for å overleve, og det har de nå gjort lenge. De har ingen tid å miste, sier Apeland.

 

I tillegg til vann, mat og medisiner er det viktig å raskt få stabilisert sikkerhetssituasjonen i landet slik at de mange som er på flukt trygt kan vende tilbake til jordene sine slik at de får frøene i jorda før regnet setter inn for alvor.

 

-Matsituasjonen i landet er prekær. 3,7 millioner mennesker opplever allerede matusikkerhet og så mange som 7 millioner mennesker står i fare for å sulte om ikke matsituasjonen bedrer seg raskt. Kommer befolkningen raskt igang med dyrking av jorda kan vi avverge nye katastrofer i landet forklarer generalsekretæren i UNICEF Norge.

 

20.mai er Norge vert for en giverlandskonferanse for Sør-Sudan. UNICEF Norge tror den ferske våpenhvilen kan spille positivt inn.

 

-Våpenhvileavtalen, og det faktum at partene er enige om å finne en endelig løsning, kan virke motiverende for giverlandene. Nå er man i allefall inne på riktig spor selv om det er langt igjen til mål. Men det gjenstår fortsatt å se om våpenhvilen blir overholdt og hvordan arbeidet i en overgangsregjering vil fortone seg. Jeg velger imidlertid å se på avtalen som nå er inngått som et viktig og positivt steg i riktig retning, sier Bernt G. Apeland.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.