Lur tyvene i påsken

0
445
påsken

 

– Tyvene sonderer i forkant. Har de først bestemt seg for å slå til i en bolig, kommer de seg alltids inn. De rekker i mange tilfeller å få med seg verdier før alarmselskapet kommer frem, sier seniorrådgiver Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring.

La det lyse i påsken

Det viktigste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er derfor å la boligen se bebodd ut mens du er borte. Det kan være lurt å la lyset stå på i noen rom, gjerne også en radio.

– La gardinene være trukket fra. Sett de elektriske kubbelysene som slår seg på når det mørkner, i vinduskarmen. Installer gjerne tidsbrytere på lamper, slik at lys slås av og på. Det går an å stille inn slik at lysene i boligen forandrer seg i løpet av kvelden, råder han.

Det enkle funker bra

En god nabo kan bidra til at huset ser bebodd ut. Det er greit at naboen vet at du er bortreist, og følger med. Be om at naboen gjør dette for deg:

Tar inn posten. En overfylt postkasse gir klar beskjed til potensielle innbruddstyver om at det ikke er noen hjemme.

Kaster søppel i søppeldunken din. En helt tom søppelkasse er også et tydelig signal om at ingen er hjemme.

Måker litt hvis det kommer snø mens du er borte. Manglende spor i snøen vitner om ferietomt hus.

Dersom naboen også reiser bort, kan du få postkontoret og avisdistributøren til å holde igjen post og aviser mens du har ferie.

Gode låser

Du gjør det vanskeligere for tyvene ved å ha gode låser på ytterdører og spesielt utsatte vinduer.

– Tyvene finner fort ut om en av kjeller- eller verandadørene har dårligere sikring enn hoveddøra. En vanlig åpningssperre som holder vinduet på gløtt, er svært enkel å bryte opp utenfra, så lukk alle vinduer før du drar, anbefaler Nilsen.

Færre innbrudd

I fjor ble det meldt inn 34 000 innbrudd til en samlet verdi av nesten 450 millioner kroner, viser tall fra FNO. Dette er en nedgang fra 2014, da det ble meldt inn 37 000 innbrudd, og verdier for om lag 486 millioner ble stjålet.
– Politiet har vært mye ute i media og gitt folk råd om enkle tiltak for å holde tyvene unna. Det kan være en grunn til nedgangen, sier Nilsen.

Vit hva du har

Skulle du likevel være uheldig og bli utsatt for innbrudd, er det til stor hjelp både for deg og forsikringsselskapet dersom du har god oversikt over verdiene dine.

Ta bilder eller lag en film som gir oversikt over verdigjenstandene dine.

Ulike merkesystemer gjør eiendelene mindre attraktive, samtidig som de øker sjansen for at du får dem tilbake.

Oppbevar de mest verdifulle gjenstandene i safe eller bankboks. Bildene eller filmen av verdiene dine bør du også lagre i safe eller bankboks, eller du kan bruke en av de mange web-tjenestene som finnes for lagring av digitale filer.

 

 

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.