Blålys for diabetes

0
187

– Det er på tide at myndighetene nå tar diabetes på alvor. Det må satses mer på forebygging enn det gjøres i dag, sier Liv Østgård Fagerland leder i Diabetesforbundet Oslo.

350 000 har diabetes i Norge. Å ha for høyt blodsukker over lengre tid kan skade små nerver og blodkar. Det er årsaken til at de med diabetes er spesielt sårbare for komplikasjoner i øyne, nyrer og føtter. Flere oppdager først at de har diabetes når de legges inn for en annen sykdom, f.eks. hjerteinfarkt. Derfor er det viktig å få tidlig og god behandling.
– Det er skremmende å vite at så mange som 175 000 mennesker i Norge går rundt med diabetes type 2 uten å vite om det, sier Fagerland.

Test din diabetesrisiko
14. november hadde Diabetesforbundet informasjonsstand påOslo S.

– Vi brukte denne dagen til å sette søkelyset på de som går rundt med uoppdaget diabetes type 2. På standen kan publikum sjekke sin diabetesrisiko ved å svare på spørsmål om alder, vekt, midjemål, fysisk aktivitet, kosthold og familiens sykdomshistorie. Har man diabetes type 2 i nær familie eller slekt, kanskje litt ekstra fett rundt magen og litt liten tid til å mosjonere, kan det være lurt å sjekke seg, ” sier Fagerland,

Diabetesrisikotesten er utformet av Diabetesforbundet og Helsedirektoratet, og viser om man har statistisk sjanse for å utvikle diabetes type 2 i løpet av de 10 neste årene. Testen kan tas på papir eller på diabetesrisiko.no. De som får over 15 poeng på testen, anbefales å ta kontakt med fastlegen, samt sette i gang endring av levevaner.

Hvorfor blå bygninger
Den internasjonale diabetesfargen er blå, den symboliserer himmelen som forener alle nasjoner. I tillegg er blått i mange kulturer symbolet for liv og helse. Mer informasjon om Verdens diabetesdag finner du på diabetes.no.

 

 

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.