Mannen bak demenslandsbyen

0
267

BILDETEKST: Eloy Van Hal. Foto: Vivium Care Group

 

De Hogeweyk, i Norge bedre kjent som «demenslandsbyen», er et sykehjemkonsept for demente som trenger et døgnkontinuerlig omsorgstilbud. Lignende prosjekter er planlagt flere steder i Norge, blant annet på Tøyen i Oslo og i Bærum.

Anlegget i Weesp utenfor Amsterdam er bygd opp som en landsby, hvor personer med demens bor sammen med likesinnede og kan bevege seg rundt på egenhånd. Den er designet slik at menneskene som bor der i størst mulig grad kan leve normalt og aktivt slik de har gjort tidligere. Undersøkelser viser at beboerne i De Hogeweyk er mindre urolige og bruker mindre medisiner.

Driftsfilosofien bak tilbudet er bygd opp rundt en visjon om at beboerne skal oppleve at de bor i et normalt hjem. Gode uterom, gateløp og servicetilbud som frisør og butikk bygger opp under opplevelsen av å bo i en liten landsby. Med pub, restaurant og teater tiltrekker De Hogeweyk seg også mennesker utenfra.

eldre 8

FOTO: Vivium Care Group

 

U2 er en nasjonal konferanse om universell utforming i regi av Husbanken. Formålet med konferansen er å få belyst nye trender og retninger innen arbeidet med universell utforming både i Norge og i verden.

For mer informasjon og fullstendig program, se http://www.husbanken.no/universell-utforming/universell-utforming-neste-generasjon-11032015/

Når: Onsdag 11. mars

Hvor: Hotell Scandic Ørnen, Lars Hillesgate 18

Tid: 0900 – 1600

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.