Byliv kan påvirke mental helse

0
1269
mental helse
mental helse

 

Bylivet kan virkelig tære på mental helse. Forskning har vist at det er høyere sannsynlighet for at urbane byfolk lider av kronisk stress og psykiske lidelser, særlig depresjon.

Men i følge ny forskning kan motgiften til denne byeffekten være så enkelt som en tur i parken.

Viktig med naturopplevelser for mental helse

En Stanford-studie publisert denne uken i Proceedings of the National Academy of Sciences fant ut at å gå i naturen reduserer grubling – den negative selvkritiske tankegangen som spiller en sentral rolle i depresjon- og angstlidelser.

– Byer er kjent for høyere nivåer av psykiske lidelser som depresjon, angst, schizofreni. Mens de underliggende årsakene uten tvil er komplekse og mangefasettert, markerer våre og andres funn fordelene ved naturopplevelser, fortalte studiens medforfatter Greg Bratman, en doktorgradsstudent på universitetet School of Earth, Energy & Environmental Sciences, til The Huffington Post.

 

byliv kan påvirke din mental helse
En tur i parken har positiv effekt på mental helse

Avverger stress

I studien spurte forskerne 38 personer, for det meste sunne menn og kvinner, om å svare på spørsmål om deres tendens til å gruble, og lot dem gjennomgå hjerneskanninger som måler aktivitet i en spesifikk hjerneregion som pleier å lyse opp under denne typen tenkning.

Så gikk hver deltaker en 90-minutters tur i enten et grønt område eller et byområde.

Etter å ha gått i naturen, rapporterte deltakere at de opplevde mindre grubling, og hjerneskanner avdekket mindre aktivitet i hjerneregioner assosiert med gjentakende negativ tenkning.

Å gå gjennom byområder hadde derimot ingen effekt på grubling.

Resultatene antyder at å tilbringe tid i naturen kan forbedre mental helse ved å avverge stress og negativ tenkning.

– Naturopplevelser kan hjelpe mot stressfaktorer i bylivet og kan dermed bidra til en lavere farefaktor for utbrudd av depresjon, mener Bratman.

 

Trenger ikke flytte på landet for å bedre mental helse

Hvis du bor i en hektisk by må du ikke flytte på landet eller planlegge en campingtur for å forbedre trivselen din. Å tilbringe tid i byens parker kan fremdeles være gunstig.

En britisk studie fra 2013 fant ut at å gå gjennom urbane grønne områder kan sette hjernen i en meditasjonstilstand.

Ved å bringe flere naturlommer inn i byer — enten det er på tak, på tomme tomter eller til og med langs gamle togskinner — kan byplanleggere og beslutningstakere hjelpe med å forbedre sine innbyggeres psykiske helse.

– Byplanleggere begynner å ta i betraktning psykisk helse, i tillegg til alle de andre naturverdiene, fortalte Bratman.

– Det er viktig å inkorporere disse ’psykologiske økosystemtjenestene’ inn i bydesign, for å hjelpe til å bringe naturen til byen, og for å forbedre lett tilgang til disse landskapene og naturopplevelser.

Les også: Dette er tegn på at du er deprimert

 

Unikt øyeblikk i menneskets historie

Det er et problem som bare vil bli mer trykkende. I dag bor mer enn 50 prosent av verdens befolkning i byområder, og det tallet bare vokser. Innen 2050 forventes det at mer enn 70 prosent av verdens befolkning vil bo i byer, og mange av disse vil ha liten eller ingen kontakt med naturen, bemerket Bratman.

– Vi er i et unikt øyeblikk i menneskets historie. Aldri før har så mange folk bodd i byer, og aldri før har folk vært så frakoblet fra den naturlige verden.

 

[adToAppearHere]

SHARE
Helseinfo er en nyhetskanal innen helse.