Nei til mere taxfree

0
160

nekte-servering-tRegjeringens forslag om å øke taxfree-kvoten for øl og vin møter sterk motstand i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

– Dette er et usosialt forslag som vil øke alkoholkonsumet, ramme norsk bryggerinæring og undergrave Vinmonopolet, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han mener taxfree-salg, grensehandel og smugling gir økt tilgjengelighet i hjemmene, og dermed økt forbruk.

I forslaget til revidert statsbudsjett foreslår regjeringen at tobakkskvoten kan byttes ut med halvannen liter vin eller øl, slik at man i praksis kan kjøpe seks flasker vin lovlig.

– Dette vil gi økt forbruk av importert vin, på bekostning av kortreist, alkoholsvakt norskbrygget øl. I tillegg kan det gi prisøkning på Vinmonopolet, slik at de som sjelden reiser utenlands subsidierer businessfolk som stadig er på reisefot, sier Nome.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen ser helst at hele taxfree-ordningen avskaffes.

– Hvis regjeringen vil ta forbrukerne på alvor, går de heller inn for å harmonisere avgiftene med Sverige. Dermed blir prisene like for alle, og man kan få redusert grensehandelen og en eksplosivt økende organisert smugling, sier direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

– Det et stort alkoholpolitisk paradoks at norske kortbaneflyplasser skal finansieres av aktiv pushing av importert røyk og alkohol, mens norske bryggerier er underlagt Europas strengeste restriksjoner og verdens høyeste avgifter, sier Nome.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.