Gå ikke i Nikotintyggegummi fella!

0
431
Nikotintyggegummi
Nikotintyggegummi

-Nikotintyggegummi, eller det som på folkemunne kalles ”røyketyggis” skal ikke tygges som en vanlig tyggegummi. Da rekker ikke nikotinet å tas opp gjennom slimhinnen i munnen, men svelges bare ned og irriterer magen. Når effekten uteblir, kan det være fristende å ta flere tyggegummier. Resultatet kan bli at man svelger store mengder nikotin, noe som kan gi ubehagelige magesmerter, sier Sandvik.

Slik tygger du riktig Nikotintyggegummi

Tyggegummien skal tygges langsomt 8–10 ganger, da frigjøres det nok nikotin. La tyggegummien hvile i munnen der det føles greit å ha den. Når smaken er blitt mye svakere, kan du tygge 6-7 ganger igjen, før du igjen lar den hvile. Slik kan man fortsette i 25-30 minutter til det meste av nikotinet brukt opp, og du kan kaste tyggegummien. Nikotintyggegummi kan brukes regelmessig gjennom hele dagen, dersom det er nødvendig for å forebygge røyksug. Overdosering skjer ekstremt sjelden, og gir kvalme og i verste fall brekninger.

-Siden nikotinet tas best opp direkte fra munnen er det best ikke å svelge så ofte når man tygger. Fra slimhinnene i munnen går nikotinet over i blodet, og deretter til hjernen. Det er i hjernen nikotinet skal virke, og når man røyker går nikotinet til hjernen i løpet av få sekunder. Med tyggegummi tar det litt lenger tid, men vær tålmodig og gi den tid til å fungere, oppfordrer Sandvik.

Sure drikker som kaffe, cola og fruktjuice reduserer opptaket av nikotin fra munnhulen. Farmasøyten råder derfor til å vente i 15 minutter dersom man har drukket noe surt.

Velg riktig røykesluttprodukt

-Det finnes flere typer nikotinlegemidler til salgs, og det er laget tester som gir deg svar på hvilket produkt som passer best for deg. Vi på apoteket hjelper deg gjerne å finne ut hvilke av disse produktene som passer best for deg, sier Sandvik.

  • Tyggegummi
  • Plaster
  • Inhalator
  • Sugetablett
  • Munnspray

Farmasøyten forteller videre at den vanligste feilen mange gjør, er å bruke for lav dose nikotinlegemiddel, bruke det uregelmessig, eller avslutte behandlingen for tidlig. Dette øker faren for tilbakefall.

-Selv om behandlingstiden på ca 3-6 måneder kan virke lang, er noen måneder en kort periode sammenlignet med tiden du har røykt. Ha alltid en pakke nikotintyggegummi på lur, selv etter at du anser deg for å være røykfri. Du vet aldri når du kan få bruk for den igjen, tipser Sandvik.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.