Nordmenn verst rammet av føflekkreft

0
267
Ved Derma Hudlegesenter i Oslo tas føflekker på alvor.
Ved Derma Hudlegesenter i Oslo tas føflekker på alvor.

Nordmenn ligger på verdenstoppen for dødelighet ved føflekkreft, og en av fire menn overlever ikke sykdommen. Nå går norske hudleger sammen med en kampanje for å bekjempe de dystre tallene.

14.mai vil det gjennomføres en nasjonal sjekkdag for føflekkreft. Onsdag 7. og torsdag 8. mai fra kl.10 til kl.16, kan en bestille time direkte til hudlege ved å ringe kampanjens callsenter på telefonnummer 400 04 495.

Kampanje

Kampanjen Euromelanoma har til hensikt å gi informasjon om symptomer og faresignaler for føflekkreft. Ambisjonen er at nordmenn skal bli flinkere til å identifisere mistenkelige forandringer i huden og komme seg til legen tidlig.

– Det er avgjørende å vite hvilke faresignaler man kan se etter selv, slik at man kommer seg til lege før kreften har nådd et avansert stadium. Særlig menn over 50 år kommer ofte for sent til legen, og det kan få fatale konsekvenser, sier Ingrid Roscher overlege på Avdeling for hudsykdommer på Rikshospitalet.

325 personer døde

Kreftregisteret registrerte 1718 tilfeller av føflekkreft i 2011, og 325 personer døde som følge av sykdommen. Siden 1950-tallet har antallet tilfeller av føflekkreft åttedoblet i Norge.

– Vi ønsker ikke å drive skremselspropaganda, men ser samtidig at dette er statistikk vi kan gjøre noe med. Først og fremst er det viktig å beskytte seg mot solen, men det er også viktig at man er oppmerksom på endringer i huden. Dersom man kommer tidsnok til lege er det god sjanse for å bli frisk, sier Ingrid Roscher.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.