Norge sjekket kolosterolet

0
246

Tall fra Folkehelseinstituttet viser en økning på hele 11 prosent av personer i aldersgruppen 25 – 44 år som får hjerteinfarkt. Høyt kolesterol er den viktigste risikofaktoren for hjertesykdom, men gir imidlertid ingen symptomer.

– Hvis flere nordmenn kjente sitt eget kolesterolnivå, kunne mange hjerteinfarkt vært forebygget. Sammen med matvarebedriften Mills, Boots apotek og Grete Roede ønsker vi å øke bevisstheten på kolesterol og hjertehelse. Derfor hadde vi gratis kolesterolmåling i Boots-apotek over hele landet fra 8. til 13. september, sier Øivind Kristensen, fagkonsulent hjerte og kar i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Mettet fett øker kolesterolnivået

Inntak av mettet fett er en viktig årsak til økt kolesterolnivå, og i følge Helsedirektoratet spiser nordmenn 60 prosent mer mettet fett enn det myndigheten anbefaler.

– Mange går rundt som tikkende kolesterolbomber uten å vite om det. Etter flere år med mye fokus på lavkarbo, ser vi at mange tror alt fett er bra for kroppen. Fett er absolutt viktig, men det er det umettede fettet som er bra for oss. Mettet fett øker kolesterol-nivået, som igjen kan gi hjerte- og karsykdommer, sier ernæringsfysiolog i Mills DA, Linda Granlund.

Få svar på noen minutter

Høyt kolesterol oppdages ikke ved noen fysiske symptomer som kan kjennes på kroppen, derfor er det også vanskelig å oppdage på egenhånd. En gratis kolesteroltest på apoteket er fort gjort, og resultatet er tilgjengelig omgående

– Det tar bare noen minutter fra du får et lite stikk i fingeren til du vet hvor høyt kolesterolnivå du har. Ut i fra det målte nivået får kunden anbefalinger om hvordan en bør forholde seg til dette. I tilllegg får kunden informasjon om hjertesunne levevaner. Å avdekke høyt kolesterol tidlig, for så å ta de nødvendige livsstilsendringene, kan forhindre hjerteinfarkt og annen alvorlig hjertesykdom, sier Kjersti W. Garstad, Fagsjef i Boots apotek.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.