Norsk dominans i Norseman Xtreme Triathlon

0
315
Norseman Xtreme Triathlon
249 deltakere hoppet i en iskald Hardangerfjord. Credit: Kai-Otto Melau

Sveio-triatleten Allan Hovda (29), som representerer Haugesund Triathlonklubb, vant herreklassen. Han er dermed den første herren som vinner konkurransen to år på rad. Hovda gikk i mål på 9 timer 43 minutter og 37 sekunder, på en dag da de norske deltakerne dominerte totalt.
Dette er den aller beste følelsen i verden! sier Hovda etter konkurransen.

Kuldesjokk

Årets Isklar Norseman Xtreme Triathlon ble en konkurranse utenom det vanlige.
Med rekordkalde 10,5 grader i Hardangerfjorden, så arrangøren seg nødt til å forkorte svømmedistansen fra 3,8 kilometer til 1,9 kilometer.

– Av sikkerhetsgrunner vil vi ikke at noen av deltakerne skal være i så kaldt vann over lang tid, sier løpsleder Tommy Storøygard.

– Holdt på å drukne

På tross av det iskalde vannet, kastet 249 deltakerne seg ut fra fergen 05.00 lørdag morgen.

Etter det ventet 180 beintøffe kilometer på sykkelen over Hardangervidda, før et fryktinngytende helmaraton på 42 kilometer til toppen av Gaustatoppen.
Hovda merket også kulden.

– Jeg holdt på å drukne under svømmingen. Det hadde gått to minutter, så fikk jeg kuldesjokk og mista følelsen i armene. Da tenkte jeg: «så lenge varte det». Men det ble litt lenger heldigvis, sier en ekstatisk Hovda etter målgang 1883 meter over havet.

Norseman Xtreme Triathlon
Allan Hovda

Kamp til mål

Det ble en rekke endringer i ledelsen i kvinneklassen.
Kari Flottorp Lingsom var først ut av vannet av kvinnene, og holdt ledelsen på sykkeletappen fram til Geilo før Kristin Lie tok henne igjen.

Line Foss og tidligere proffsyklist Anita Valen jaget på plassene bak. Da kvinnene startet på løpedelen hadde Lie 53 sekunders forsprang på Foss, og det ble en kamp mellom de to hele veien til mål.
Kristin Lie ble til slutt vinner i kvinneklassen. Totalt fikk hun plasseringen 29 i konkurransen med en tid på 11.48.20.

Til slutt endte Line Foss på andreplass med tiden 11:51:31, bare tre minutter bak sin konkurrent Kristin Lie. Line Marie Langseth ble nummer tre.

– Det var bare et fantastisk publikum. Det var veldig moro, sier vinner Kristin Lie.

Selv om både deltakere og arrangører ble overrasket over temperaturen i vannet, hadde Kristin Lie kledd seg for godt for forholdene.

– Det var overraskende varmt. Jeg kledde meg som om det skulle vært fem grader, sier vinner Kristin Lie.

Raske forhold

Av de 249 startende er det bare 160 som får lov til å gå i mål på Gaustatoppen. Alle de 160 får den samme premien: en svart T-skjorte.

– Det har vært mye nerver i forkant på grunn av temperaturen i vannet. Likevel har få deltakere brutt. Både Hardangerfjorden, vidda og Gaustatoppen har vært barmhjertige med oss i dag, sier daglig leder i Isklar Norseman, Dag Oliver.

Det var ekstremt raske forhold i dag. Blant annet på grunn av lite motvind og ny asfalt på deler av strekningen.

– Hadde vi kjørt full svømmedistanse, ser jeg ikke bort fra at vi ville fått en solid løyperekord i dag, sier Dag Oliver.

Female winner Kristin Lie celebrate victory on her first attempt in Isklar Norseman
Female winner Kristin Lie celebrate victory on her first attempt in Isklar Norseman
SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.