Norsk Folkehjelp bekymret for Egypt

0
110
–Utenriksministeren har tett kontakt med president Abdel Fattah al-Sisi og egyptiske myndigheter. Han bør benytte anledningen til å si tydelig fra om at grunnleggende politiske menneskerettigheter som ytringsfrihet, demonstrasjonsfrihet og organisasjonsfrihet må respekteres, sier utlandssjef i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim.

Det er fire år siden Egypts president Hosni Mubarak ble tvunget fra makten under det som ble kjent som den arabiske våren. Folket hadde håp om mer demokrati og sivile rettigheter, men siden da har vondt blitt til verre i Egypt hva gjelder folks frihet.

–Sisis regime har skapt et voldsomt mediepress mot menneskerettighetsorganisasjoner og bruker kampen mot terror som retorisk verktøy for å begrense og kontrollere organisasjonslivet og politisk opposisjon. En ny lov forbyr offentlige demonstrasjoner, og mange tusen demokratiaktivister har blitt fengslet. Hundrevis er dømt til døden eller livstid i fengsel, sier Raadim.

Ifølge Amnesty International ble minst 27 mennesker drept og flere hundre fengslet og holdt på ukjent sted under en markering årsdagen for det egyptiske opprøret den 25. januar. Mange hundre ble arrestert.

–Fangene holdes ofte på ukjent sted, og tortur er utbredt. Måten det egyptiske regimet behandler sine politiske fanger på er sjokkerende. De må oppfordres til å respektere likhet for loven og frihet fra vold, sier Raadim.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.