Ny studie: Så farlig er røyking

0
365
røyking helse sigaretter
Røyk firedobler sjansen for kreft.
Røyk firedobler sjansen for kreft.

To tredjedel av røykere risikerer å dø for tidlig på grunn av sigarettene viser en ny australsk studie som er utgitt av BMC Medicine.

Hele 67 prosent av de som røyker er i riskiosonen viser undersøkelsen som flere enn 200 000 mennesker har deltatt i. Det skriver Daily Mail.

Les også: Planlegger siste røyk i år 2035

 

– Vi visste at røyking var skadelig, men nå har vi et direkte uavhengig bevis som bekrefter disse forurolige resultatene, sier undersøkelsens medforfatter og forsker Emily Banks til Daily Mail.

Løsningen er enkel. Jo tidligere du stumper sigaretten, jo større sjansen har du for å unngå sykdommer. Røykere har en forhøyet risiko for å bli rammet av 13 typer kreft, i følge undersøkelsen.

Les også: Krever forbud mot røyking i bil

Røyking firedobler risikoen

Ifølge The Washington Post vil 10 sigaretter om dagen fordoble røykernes risiko for å dø i tidlig alder. Røyker man en 20-pakning per dag firedobler man risikoen for å dø tidligere.

Helsemyndighetene i USA melder at 42 millioner amerikanere røyker og at en av fem av landets 480 000 dødsfall har en sammenheng med røyking.

Mindre røyking – Mer snusing

I Norge melder folkehelseinstituttet at antall røykere minker, men at stadig flere substituerer røyking med snus.

22 prosent av voksne røyker daglig eller av og til. Andelen dagligrøykere er på vei nedover. Blant ungdom har snus tatt over for røyking, særlig blant gutter, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Les også: – Vi har ingenting å tilby personer som vil slutte med snus

SHARE
Helseinfo er en nyhetskanal innen helse.