Prinsesse Ingrid Alexandra døper Redningsskøyta «Elias»

0
302

–Vi er veldig stolte og glade for at Prinsessen har sagt ja til å være gudmor for vår nyeste redningsskøyte. Det er også en ære at vår høye beskytter HM Kong Harald er til stede ved seremonien sammen med sitt barnebarn. Vi røper sjelden navnet på våre redningsskøyter før selve dåpshandlingen, men i dette tilfellet ønsker vi å gjøre et unntak. RS159 skal få navnet Elias, oppkalt etter den lille redningsskøyta som har blitt et symbol på sikkerhet og sjøvett for mange barn og unge i Norge, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.
Den nye redningsskøyta vil inngå som en del av beredskapen på sjøen, og vil hjelpe tusenvis av mennesker i årene fremover. Siden 1891 har redningsskøytene reddet over 6500 menneskeliv.
Stasjoneres i Moss
Redningsselskapets nyeste redningsskøyte skal etter dåpen stasjoneres i Moss og betjenes av sjøredningskorpset i Østfold. RS 159 er Redningsselskapets åttende skøyte i Bergesen-klassen, som består av 15-meter lange vannjetdrevne skøyter. Dette blir en hurtiggående,  moderne redningsskøyte med ressurser som hjertestarter, brannkanon og båre om bord.
Barnefest
I forkant av dåpen arrangeres det en barnefest, der over 100 barnehage- og skolebarn vil delta. De unge inviteres til å tegne en del av havet, der alle bidrag til slutt blir en del av en utstilling som publiseres på nettsiden www.trygghavet.no. Øystein Kristiansen, kjent fra «Øisteins blyant» på NRK Super, lager tegneshow og hjelper barna med tegningene.
867f278f-b7f1-4904-8534-c99283cd64dd
Kongelige gudmødre
Dette er ikke første gang en prinsesse døper en redningsskøyte. Da RS 126 «Harald V» ble døpt i 2003 var det Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette Marit som var gudmor. Prinsesse Astrid var gudmor under dåpen av RS 61 «Haakon VII» i 1958.
Allerede da Redningsselskapet ble stiftet i 1891, var Kongehuset sterkt engasjert. Den norsk-svenske kongen Oscar II donerte personlig 1000 kroner til opprettelsen av organisasjonen og kan derfor regnes som en av Redningsselskapets grunnleggere. Siden har både Oscar II, Haakon VII, Olav V og Harald VII vært Redningsselskapets høye beskyttere i en ubrutt rekke.
Fakta om Redningsselskapet:
50 redningsskøyter og 4 ambulansebåter
Utfører 70% av alle redningsoppdrag på sjøen
Hjelper 14000 mennesker i året
Reddet 25 menneskeliv i 2014
 
 
Fakta om RS 159 Elias:
  • Hoveddimensjoner:
o   Skroglengde 14,25 meter
o   Største bredde 4,2 meter
o   Dypgang 0,7 meter
o   Framdrift: Vannjet
o   Motorisering: 2 x 500 hk Sabb Iveco
  • Bygget hos Swede Ship Marine AB
  • Kompakt og innholdsrik redningsskøyte på 45 fot, spesielt prosjektert for frivillig besetning.
  • Byggemateriale: Skrog og overbygg er laget i glassfiberarmert sandwich for å begrense båtens vekt og dermed drivstofforbruk, NOx- og CO₂-utslipp. I tillegg blir båtens hekkbølge så liten som mulig. For å gi båten best mulig evne til å forsere grov sjø, har hun en ballasttank i baugen.
  • Fart: Toppfart på opp mot 40 knop. Servicefart i lastet tilstand på 33 knop.
SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.