Rydd skapet for gamle medisiner

0
389
medisiner

 

Hver dag skjer det uhell der barn får i seg medisiner de har funnet hjemme. Mange slike uhell kunne vært unngått hvis medisiner ble oppbevart sikkert og gamle medisiner ble returnert til apoteket.

Om kampanjen: «Rydd skapet» – kampanjen er en oppfølging av Legemiddelmeldingen som regjeringen la fram i fjor. Kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann. Kampanjeperioden er fra 21.1.16 til 28.1.16. Under kampanjeperioden vil det være aktiviteter i apotek og i sosiale medier.

En fersk undersøkelse utført av Opinion viser at hele 40 prosent sjeldent eller aldri rydder i medisinene sine. Kun halvparten returnerer medisinene til apoteket, mens 30 prosent ikke vet hvordan de bør kvitte seg med gamle og ubrukte medisiner.

Direktør ved Legemiddelverket Audun Hågå synes tallene er høye. Torsdag 21. januar lanserte han sammen med helseminister Bent Høie og stortingspolitiker Harald T. Nesvik kampanjen «Rydd skapet». Kampanjen skal få flere til å oppbevare medisinene sine sikkert, rydde i medisinene og returnere medisin som ikke skal brukes til apoteket.  Bak kampanjen står Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann.

Tall fra Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er grunn til bekymring.
– Giftinformasjonen får i gjennomsnitt 10 henvendelser hver dag fra foreldre som frykter at barna har fått i seg medisiner de ikke skal. Mye av grunnen til dette, skyldes at de færreste av oss har medisinskap som står trygt plassert. I stedet ligger Paracet-pakken slengene på badet, mens medisiner som er flere år for gamle ligger i kjøkkenskuffen, sier Hågå.

Vil minske faren for uhell og forvekslinger

Han er glad for at det nå settes søkelys på hvordan man oppbevarer medisiner.
– Detter en viktig kampanje. Vi ønsker ikke at barn skal få i seg medisiner de ikke skal ha, men heller ikke at voksne tar medisiner som ikke gir den effekten de skal.  Ved å samle alle medisinene på et sted, kaste det du ikke bruker og låse skapet, minsker du faren for uhell og forvekslinger i hjemmet, sier Hågå.

Han mener undersøkelsen til Opinion viser at det er et stort behov for mer informasjon om trygg oppbevaring og retur av medisiner.

 

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.