Sink virker mot helseproblemer

0
435
sink

(KILDE: NIFAB.NO)

Sink (Zn) er et grunnstoff som kan finnes naturlig i mat, og som kan inntas i form av kosttilskudd. Sink er kjent brukt ved en lang rekke helseproblemer, både innen skolemedisinen og som alternativ behandling. Det er ved behandling av sinkmangel og helseproblemer knyttet til dette at stoffet har best dokumentert effekt. Selv om sink finnes naturlig og har et vidt bruksområde, er det flere forsiktighetsregler knyttet til medisinsk bruk av det, skriver nettstedet Nifab.no.

Man tror at sink har vært brukt siden oldtidens Egypt, blant annet med hensikt om å få sår til å gro raskere. Sink er et grunnstoff. Det kalles også et sporstoff, fordi kroppen har behov for å få tilført sink i små mengder. Kjøtt, sjømat, meieriprodukter, nøtter, belgfrukt (erter, bønner, linser) og korn inneholder relativt mye sink. Sink er også tilgjengelig som kosttilskudd.

Sink for vedlikehold

Sink er nødvendig for riktig vekst og vedlikehold av menneskekroppen. Det er blant annet nødvendig for immunforsvaret, for at sår skal gro, for at blod skal levre seg, for skjoldbruskkjertelen, med mere. Alternativmedisinsk bruk omfatter mange andre brukshensikter.

  1. januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på sink ved ulike tilstander:

 

HAR EFFEKT: Sinkmangel

 

SER UT TIL Å HA EFFEKT: ADHD, Aldersrelatert maculadegenerasjon (øyesykdom), Anoreksi (for vektøkning og mot depresjon), A-vitaminmangel, Benskjørhet, Bleieutslett, Blodforgiftning, Blodmangel (anemi), Brannskader, Danbolts sykdom, Depresjon, Diabetisk fotsår, Diaré (hos feilernærte barn), Dårlig ånde (halitose), Flass, Forkjølelse, Herpes simplex, Kronisk leggsår, Kviser (akne), Leishmaniasis, hudsår, Liggesår, Lungebetennelse, Magesår, Muskelkramper, Nedsatt smakssans, Prostatitt, Sigdcellesykdom, Spedalskhet, Svangerskaps-komplikasjoner, Sår i munnen (Oral mukositt), Tannkjøttbetennelse (gingivitt), Tarminfeksjon (Shigellose), Vorter

 

MAN VET IKKE: Alzheimers, Arsenikkforgiftning, Arvelig blodmangel (talassemi), Astma, Barnedødelighet, Blærer i munnslimhinnen (after), Demens, Diabetisk nevropati, Diaré, HIV-relatert, Hepatisk encefalopati, Hjernekreft, Hode- og nakkekreft, Hudinfeksjonen pityriasis versicolor, Impotens, Infeksjoner hos personer med AIDS, KOLS, Koronar hjertesykdom, Nerveskader i hodet, Non-Hodgkins lymfom, Parasittinfeksjoner, Rynker, Skrumplever, Spedbarnsdødelighet, Svekket immunforsvar ved Downs syndrom, Tannstein, Tilfriskning etter operasjon

 

SER IKKE UT TIL Å HA EFFEKT: Atopisk eksem, Cystisk fibrose, Grå stær, HIV, HIV/AIDS-relaterte komplikasjoner under svangerskapet, Hårtap (Alopecia areata), Inflammatorisk tarmsykdom (IBD), Influensa, Jernmangel under graviditet, Kronisk diarétilstand (hos personer med AIDS), Leddgikt, Malaria, Prostatakreft, Psoriasis, Psoriasisartritt, Seksuelle funksjonsforstyrrelser, Tinnitus, Utvikling hos småbarn, Ørebetennelse, Øvre luftveisinfeksjoner

Er det trygt?

Medisinsk bruk av sink regnes generelt som trygt. Likevel er det noen bruksmåter som bør unngås, og visse grupper som bør utvise forsiktighet:

Man bør ikke bruke sink i større mengder enn høyeste anbefalte dagsdoser (Disse varierer fra 40 mg/dag for voksne til 4 mg/dag for spedbarn). Anbefalt dose kan også variere med helsetilstand, og derfor bør all slik bruk av sink drøftes på forhånd med lege.

Sink bør unngås av personer med kjent allergi og hypersensitivitet mot sinkforbindelser. Også personer med hemokromatose bør ifølge våre kilder unngå å bruke sink medisinsk.

Spesielt bør personer som er alkoholavhengige, som får dialysebehandling, som har HIV/ AIDS, som har feilaktig eller utilstrekkelig opptak av føden i tarmkanalen, eller leddgikt, drøfte bruk av sink med legen sin på forhånd.

 

Referanse: 

http://nifab.no/faktaark/sink#virkning

Nifab.no er et statlig nettsted som tilbyr kunnskapsbasert, upartisk informasjon om alternativ behandling. Nettstedet drives av Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Behandling (NAFKAM), som ligger ved Institutt for SamfunnsmedisinDet Helsevitenskapelige Fakultet på UiT Norges Arktiske Universitet.

 

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.