Skål – for livet som sluttet

0
380
Det nye byrået åpner for at du kan planlegge din egen begravelse, få laget en diamant av asken fra kremasjonen og få en helt spesiell gravstein.

Vi ønsker å tenke litt annerledes, sier Pia Cyrén, daglig leder i begravelsesbyrået Den siste reisen. Vår ambisjon er å gjøre det lille ekstra for å lage begravelser som virkelig speiler det livet som er levd, på en slik måte at den siste avskjeden skal bli et så godt minne som mulig. Vi kan kanskje si at vi vil lage den begravelsen som den avdøde selv ville likt å være med på!

Det er naturligvis viktig å ha noen faste rammer rundt en begravelse, sier Cyrén. Det skal være en verdig, trygg og gjenkjennelig seremoni, og vi gjør selvsagt helt tradisjonelle begravelser for dem som ønsker det. Men mulighetene er så mange for å gjøre seremonien til noe mer enn det vi ofte er vant til, og kanskje til et lysere minne for dem som er tilstede.

Den siste festen

Ta for eksempel stedet der samværet finner sted. Hvorfor ikke legge det til et sted som betydde mye for den avdøde? Kanskje på yndlingsplassen i marka, på golfbanen, i garasjen, eller ganske enkelt hjemme i hagen?

Skal det være en intim minnestund for de aller nærmeste? Eller skal det være litt mer preget av fest, for å hylle det livet som er levd? Kanskje med champagne og levende musikk? Dette er den siste sammenkomsten der den avdøde er deltaker, og kan prege samværet med sin personlighet.

Vi tror mange kunne tenke seg å gjøre noe spesielt for minnet om den som er gått bort, sier Cyrén. Men de vet kanskje ikke helt hva. Vi hjelper dem gjerne med ideer, i tillegg til å ta hånd om alt det praktiske.

Du kan planlegge din egen begravelse

Vi bruker mye tid på å planlegge de store hendelsene i livet, som dåp, fødselsdager, konfirmasjoner og bryllup. Men vår egen død er ofte tabubelagt. Det er en holdning vi i Den siste reisen gjerne vil utfordre litt, sier Cyrén.

Det er en flott ting å la dine kjære få vite hva du ønsker for din gravferd. For å gjøre det enkelt har vi laget en Begravelsesplanlegger. Du kan få ditt eget område på nettsiden vår, beskyttet med passord. Der kan du kan skrive inn hva du ønsker om begravelsen din. Du kan også legge inn beskjeder om ting som skal ordnes etter at du er gått bort.

Døden er en del av livet, vi vet at det er vår tur en dag. Da er det våre pårørende som får oppgaven med å planlegge begravelsen, og de må ta mange avgjørelser på veldig kort tid mens de er i tung sorg. Hvorfor ikke avlaste dem med å tenke litt fremover?

Gravsteiner fra skulptør

I tillegg til tradisjonelle gravsteiner av høy kvalitet kan vi også levere helt spesielle steiner i samarbeid med skulptøren Nico Widerberg. Han har utformet fem unike for oss. De er laget av norsk stein som holder den kvaliteten som skal til for at gravmonumentet skal være like pent i generasjoner fremover. Widerberg kan også bruke kundens egen stein som utgangspunkt. Kanskje en stein fra yndlingsplassen på hytta eller hjemme? Mer personlig blir det vel ikke, sier Pia Cyrén.

Diamant av asken

Enda et utradisjonelt tilbud fra Den siste reisen er å få laget en ekte diamant av kremasjonsasken fra den avdøde. Vi er eneforhandler i Norge av LifeGem® Memorial Diamanter, sier Cyrén.

Ved å bruke karbon fra asken og høyt trykk og temperatur lager LifeGem en diamant på samme måte som naturen gjør. Når den er ferdig utformet av diamantslipere får du en smykkesten som du kan bære med deg resten av livet. Diamanten blir den siste hvileplassen, og smykket den settes inn i vil være et spesielt arvestykke i familien i generasjoner framover.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.