Slik sikrer du boligen i ferien

0
188

bolig i ferien b7Sommerferien er godt i gang, og flere hundre tusen norske hjem står, og vil stå, tomme. Dessverre tar ikke innbruddstyvene ferie samtidig, og Norges største alarmselskap Verisure anbefaler derfor at boligeiere tar grep for å sikre boligen mens man er på ferie.

– Nå som sommerferien er i gang, er det nok mange som bekymrer seg for hjemmet. Heldigvis er det relativt enkelt å redusere risikoen for både brann og innbrudd mens du er borte, sier kommunikasjonssjef i Verisure, Cecilie Knudsen. – En liten egeninnsats før man reiser kan utgjøre stor forskjell. Hvis du tenker over hva du poster på Facebook og samtidig allierer deg med naboen er mye gjort.

  – I tillegg finnes det teknologi som gjør det enkelt å både overvåke og sikre boligen mens man er bortreist, sier Knudsen, som har laget en sjekkliste som de fleste burde kunne følge.

nnbruddstyver er på jobb mens du er på ferie
nnbruddstyver er på jobb mens du er på ferie

Følg med på huset mens du er bortreist
Foruten det du kan gjøre selv, gjør ny elektronikk det enklere å beskytte hjemmet mot innbrudd. Dessuten vil forsikringspremien mest sannsynlig bli redusert hvis du har en moderne innbruddsalarm. Innbruddstyver unngår helst boliger som er merket med alarmskilter, samtidig som man blir varslet dersom noen er freidige nok til å prøve seg. – Nå har det også kommet app-baserte alarmsystemer der du kan bruke smarttelefonen til å låse døren, slå av og på lys, TV og annen elektronikk.  Det gjør det mye enklere å få det til å se ut som noen er hjemme, selv om du befinner deg flere hundre mil unna. En slik app kan også være beroligende mens man er på ferie, da man hele tiden kan sjekke om alarmen er på, og følge med på huset uansett hvor man er, sier Knudsen.

Verisures 10 råd for sikring av boligen før ferien:

1. Sosiale medier 
Mange tror at det man legger ut på sosiale medier som for eksempel Facebook, Twitter og Instagram, kun er synlig for sine venner. Statusoppdateringer, inn-sjekkinger og lignende kan imidlertid være synlige også for andre. Tenk over hva du poster fra ferien på sosiale medier. Man bør ikke annonsere at huset er tomt ved å gi for detaljert informasjon om hvor man er og hvor lenge man er borte.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme
Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

 

3. Tom postkasse og full søppeldunk
Be en nabo eller bekjent ta inn posten for deg. Du kan også få posten oppbevart eller midlertidig ettersendt viahttp://www.posten.no/produkter-og-tjenester/adresseendring-og-oppbevaring/oppbevaring. En tom søppeldunk eller høyt gress er tydelige tegn på at du ikke er hjemme. Be naboen kaste litt søppel i dunken din samt hjelpe deg med å klippe gresset.

 

4. Tenk på brannfaren
Dra ut kontaktene på elektriske apparater som TV, DVD, datamaskin osv. Dersom du slår av hovedbryteren, må du huske at kjøleskap og fryser også blir slått av. En brannvarsler som er koblet til en alarmsentral kan bidra til å minske skadene dersom det begynner å brenne.

 

5. Alarm
Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Både risikoen for- og følgeskadene av et innbrudd minsker med en alarm som ikke bare varsler lokalt.

 

6. Lys og lyd
En elektronisk timer eller SmartPlug fra Verisure for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Moderne LED-lamper utvikler nesten ingen varme. Dermed er brannfaren minimal samtidig som de trekker lite strøm.

 

7. Steng vannet
Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene. Kontroller deretter at varmtvannsbereder eller varmesystem klarer seg uten vann. Kontrollér også selve hovedkranen. En vannkran som irrer og lekker er det siste du trenger når du skal på reise.

 

8. God lås
Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

9. Dokumenter verdisakene dine
Fotografer og merk verdisakene dine. Mange forsikringsselskap tilbyr ID-merker du kan sette på verdigjenstander.

 

10. Gode naboer
En av de absolutt beste løsningene for å minimere risikoen for skader og innbrudd, er gode naboer som ser etter huset med jevne mellomrom.

Overvåk huset mens du er bortreist
Overvåk huset mens du er bortreist

Eksempler på funksjoner styrt med Verisure-appen:

  1. Innbruddsalarm – skru av og på, samt få beskjed når familiemedlemmer kommer hjem.
  2. Røykvarsler – seriekoblede, optiske røykvarslere som er koblet til vår alarmstasjon og som i tillegg varsler deg på mobilen hvis det skulle oppstå røykutvikling, samt at de gir mulighet for avlesning av temperatur og relativ luftfuktighet.
  3. Digitale dørlåser – styr låsen uansett hvor du befinner deg
  4. Lysstyring – skru lys av og på, samt skru på lyset automatisk idet du kommer hjem.
  5. Smart kontroll for elektriske apparater – skru av elektriske apparater når du aktiverer alarmen.
  6. Fuktmålinger – følg med på inneklimaet med hyppige oppdateringer og med historiske grafer.
SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.