Sluttedag for røyk og snus

0
172
Sluttedag for røyk og snus

Målet med dagen er få dagligrøykere, men også dem som snuser, til å gjøre et slutteforsøk denne dagen. Å sette en fast dato kan være veldig effektivt for dem som vil slutte med røyk eller snus. Samtidig er sluttedagen en god mulighet til å slutte sammen med noen andre.

– Ved å sette en fast dag, håper vi at terskelen for å gjøre et slutteforsøk senkes for flere. En dag uten røyk kan gjøre en forskjell, uansett om du ender opp som røykfri, eller må gjøre et nytt forsøk senere, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Døgnåpent på telefon og nett

De fleste som slutter å røyke eller snuse, slutter på egenhånd, men for en god del er det nødvendig med støtte. Med strukturert veiledning og medikamentell støtte, mangedobles sannsynligheten for å klare å slutte.

Helsedirektoratet tilbyr 24 timers støtte til dem som vil gjøre et slutteforsøk på Den store sluttedagen. Veilederne på Røyketelefonen 800 400 85 sitter klare til å tilby sluttehjelp både på telefon og nett på Den store sluttedagen.

Sluttedag for røyk og snus

– Hvert slutteforsøk øker sjansen for å lykkes til slutt, og vi vil gjerne bidra med ekstra støtte til dem som har lyst til å være med å forsøke denne dagen, sier Guldvog.

I tillegg tilbyr mange av landets 200 frisklivssentraler hjelp til røykeavvenning, individuelt og/eller i grupper. Vi oppfordrer også folk til å snakke med fastlegen sin om røyke- og snusslutt.

Den store sluttedagen er opprettet som et arrangement på Facebook.

Gratis verktøy for dem som ønsker å slutte

  • Slutta-appen kan lastes ned fra AppStore, Google Play og Windows Store. Den har et eget opplegg for snusslutt. Slutta-appen er enpersonlig hjelper og motivator for den som skal slutte med røyk eller snus. Appen gir daglige motivasjonsmeldinger, råd og tips, og den beregner fra dag til dag hvor mange kroner man sparer på å være tobakksfri.
  • Røyketelefonen 800 400 85 er åpen fra 9–18 på hverdager. Veilederne ved Røyketelefonen har et tilbud om gratis oppfølging med veiledning over tid for dem som er i en slutteprosess.
  • Slutta – din røykeslutt på Facebook er en side for deling av erfaringer med røykeslutt. Helsedirektoratet er ansvarlig for siden.
  • Landets drøyt 200 frisklivssentraler tilbyr hjelp til røykeavvenning, individuelt og/eller i grupper.
SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.