Storfangst av falske legemidler

0
209

Tollen_Pangea2014_artikkelbildeSTORAKSJON: Tollerne på Alnabru og Gardermoen fant ulovlige eller falske legemidler i 270 av 1300 kontrollerte postpakker i løpet av aksjonsuken i «Operasjon Pangea VII».

?I perioden 13.-20. mai har 111 land over seks kontinenter deltatt i Operasjon Pangea, en omfattende aksjon mot nettsalg av ulovlige og falske legemidler. Aksjonen koordineres av Interpol, og involverer en rekke etater fra hvert land. I Norge deltok Kripos, Tollvesenet, Mattilsynet og Legemiddelverket.

Kontrollerte 1300 pakker

I løpet av aksjonen kontrollerte tollerne på postterminalene på Alnabru og Gardermoen rundt 1300 postpakker. 270 av pakkene hadde ulovlig innhold. Pakkene inneholdt blant annet antibiotika, dopingmidler, slankemidler, smertestillende, angstdempende/ beroligende midler, sovemidler, kosttilskudd og potensmidler. Alle beslag som inneholdt doping eller narkotika ble fortløpende sendt videre til lokalt politi for oppfølging.
– Det ble stoppet et betydelig antall sendinger fra USA, men også pakker fra Storbritannia, India, Romania, Thailand og Kina inneholdt ulovlige eller falske legemidler, forteller Jon Aspelund, kontorsjef ved tollkontoret på Alnabru.

Nettsider stengt

Aksjonen har også ført til at 10 603 nettsider som tilbyr ulovlige legemidler har blitt stengt. Kripos har gått igjennom nettsider som tilbyr ulovlige legemidler og som er rettet mot nordmenn. Nettsidene har norsk språk, og tilbyr doping, syntetisk narkotika og legemidler. Kripos har meldt disse inn til Interpol.
SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.