Supermat fra et medisinsk perspektiv

0
529
supermat

I ett innslag i det svenske talkshowet «Malou Efter tio» tar professor i medisinsk kjemi ved universitetet i Lund, Charlotte Erlanson-Albertsson, og overlege i indremedisin ved sykehuset i Uppsala, Stefan Branth, opp hvor nyttig supermat er for deg og hvilken forskning som finnes på området.

Se hele innslaget her.  

John Opsahl, Norges fremste ekspert på supermat og gründer av Supernature, er positiv til at fagmiljøene begynner å se på supermat fra et medisinsk perspektiv.

Supermat får stadig større aksept i fagmiljøer

– Supermat får stadig større aksept i fagmiljøer over hele verden. Begrepet benyttes om de aller beste matplantene vi i dag kjenner til, basert på kombinasjonen av forskning og folkemedisinske tradisjoner. Man antar at denne typen matplanter vil bli en betydelig del av vårt kosthold i fremtiden, mener Opsahl.

Ettersom mye av forskningsmidlene innen medisin og helse kommer fra legemiddelindustrien, finnes det foreløpig kun mindre studier på matvarer som betegnes som supermat. Mange av disse studiene er likevel ifølge Branth svært interessante og overbevisende. Branth påpeker også at det er vanskelig å sammenligne forskning på supermat med forskning innenfor tradisjonell skolemedisin.

– Innen skolemedisinen har man et legemiddel som man tester på en stor mengde mennesker over tid. Mens alle disse matvarene som regnes som supermat virker sammen, og det holder derfor ikke å stappe i seg bare chiafrø eller gojibær, sier Branth i «Malou Efter tio».

Bipollen og antibiotikaresistens

Av studier som har blitt gjort på supermat trekker Erlanson-Albertsson fram blant annet bipollen, som er et næringsrikt søtningsmiddel fra naturen.

– Bipollen inneholder egentlig alt du trenger. Det er både karbohydrater, fett og protein og vitaminer, antioksidanter og mineraler. Dette styrker immunforsvaret, og det er vitenskapelig dokumentert at bipollen kan hindre visse bakterier som stafylokokkbakterier og listeria å vokse. Dette er kanskje framtiden når vår antibiotika ikke fungerer lenger, uttaler hun i «Malou Efter tio».

Variasjon er nøkkelen

Gojibær har også blitt en del av nordmenns kosthold de siste årene, og er superbær fulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Ifølge Erlanson-Albertsson gir gojibær energi og kan være bra for ulike kroniske sykdommer.

– Det finnes analyser som viser at gojibær har mye karoten. Gojibær inneholder også mye antioksidanter, og kan trolig bidra til å senke kolesterolet.

Både Branth og Opsahl understreker at variasjonen er viktig, og at supermat er ment som et komplement til vanlig, god og sunn livsstil og kost.

– Supermat er ingen diett, men en måte å inkludere de matplantene med størst innvirkning på helsen i kosten. Det grunnleggende for et sunt kosthold er å spise variert, med mye grønnsaker. Å inkludere supermat er en enkel måte å tilføre større bredde av næringsstoffer og gunstige plantestoffer som er gode for helsen, mener Opsahl.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.