Svettlukt vekker seksuell interesse

0
190

Det er helt sant. Svetten vår er så og si luktfri – den lukter ikke vondt, men inneholder kroppens eget luktstoff, feromoner, en lukt som er så tiltrekkende for oss at vi faktisk vekker seksuell interesse hos andre. Men dette kommer vi tilbake til, for nå skal vi fokusere på svettelukta, den sure, ekle lukta som kan være svært lite sjarmerende, skriver nettavisa til Universitet i Tromsø.

 

Svettlukt

Men hva er egentlig svette og hvorfor får vi svettelukt?

– Svette består for det meste av vann fra blodet ditt og små mengder salt, sier professor James Mercer ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, og legger til noe svært interessant: Når denne saltblandingen kommer ut av svettekjertlene, lukter den ikke vondt. Årsaken til at vi får svettelukt, er at bakteriene vi har på utsiden av huden liker svette, spesielt den som kommer ut av armhulene. Denne svetten inneholder også litt avfallsstoffer som fett, proteiner og cellerester, og dette liker bakteriene å meske seg med. Bakteriene spiser på svetten, og det lager vond lukt. Dessverre.

 

Svetten forsvarer oss
– Et menneske har 2-5 millioner svettekjertler i huden, vårt største organ. Huden har mange viktige oppgaver, deriblant å kjøle oss ned ved å svette. Svetteproduksjon er vårt forsvarssystem mot overoppheting, sier Mercer.
Han forteller at huden jobber på hardspreng når du for eksempel trener, for aktivitetene i musklene får kroppstemperaturen til å øke. Dette vil kroppen prøve å regulere ned igjen ved å slippe ut svette. Fordampning av væske krever mye energi, noe som effektivt kjøler kroppen.

– Et trent menneske svetter raskere og mer enn utrente mennesker, og menn svetter mer enn kvinner. Å svette er egentlig et avansert og smart system, men den har en stor ulempe: væskebalansen i kroppen blir forstyrret, så det vi svetter ut må erstattes.

Mercer forteller at svetting har en ulempe til, og det er at når du svetter mye, mer enn det som er normalt for deg, da klarer ikke svettekjertlene å filtrere saltet godt nok. Svetten vil inneholde altfor mye salt, og det er ikke bra.

 

Kroppen – en pose saltvann

Så hvorfor har vi egentlig salt i kroppen? Mercer sammenligner kroppene våre med en pose saltvann, der huden er en vanntett barriere som holder vannet inne.

– Da vi mennesker krabbet opp på land, tok vi med oss det fuktige miljøet fra havet – saltvannet. Hele kroppen vår inneholder saltvann. Vi har det i blodet og mellom alle cellene våre, forteller Mercer.

Da er det kanskje ikke så rart at vi er totalt avhengige av vann. Du består av mye vann, hele 50-60 prosent av kroppsmassen er vann. Et menneske kan ikke overleve mer enn noen få døgn uten vann, men kan leve i flere uker uten mat. Vi svetter nemlig litt hele tiden. Når vi er nervøse, svetter vi ekstra mye, spesielt på håndflatene. Derfor finnes det løgndetektorer som baserer seg på svette i hendene.

 

Ikke kamufler lukta di

Ifølge Mercer svetter vi fra 0,1 -1,5 liter hver dag, men vi kan svette så mye som fem liter ved hard aktivitet og høy temperatur. Svette er helt naturlig, men vi mennesker kamuflerer svette. Er dette egentlig så lurt?

– Med tanke på at svette inneholder feromoner, og vi mennesker ubevisst reagerer på dette, er det kanskje ikke så lurt å vaske seg før man skal ut, smiler James Mercer. Kroppslukten din kan gjøre deg seksuelt attraktiv.

– I dag bruker de fleste deodorant eller antiperspirant, men det er en viktig forskjell mellom disse. Deodoranter inneholder som regel alkohol, som dreper bakterier, i kombinasjon med parfyme, som lukter godt. Svetteproduksjonen stoppes ikke av dette. Antiperspiranter derimot, som inneholder aluminiumsalt, hindrer utskilling av svette. Et godt råd er ikke å bruke antiperspirant på våt, nyvasket hud. Da virker ikke antiperspiranten så bra, opplyser professoren.

(Kilde: www.uit.no)

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.