Trist trafikkstart på året

0
414
trafikk

 

13 personer har så langt i år blitt drept på norske veier. Det er 7 flere enn i januar i fjor. Hvis man sammenligner tallene for de tre siste månedene, ser vi en dobling fra samme tremånedersperiode ett år tidligere. Siden 1. november i 2015 har nå 38 personer omkommet i trafikken, mot 19 i samme periode i 2014-2015.

 

– Bekymringsfull utvikling

Direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen, liker ikke den negative utviklingen. – Det er bekymringsfullt at antallet dødsulykker både for januar og for de siste tre månedene samlet har økt så pass mye.

Av de omkomne i januar i år er 9 menn og 4 kvinner. Av de drepte var det 9 bilførere, 2 fotgjengere, 1 bilpassasjer og 1 på traktor, og det har vært flere stygge kollisjoner på glatt føre.

 

Ta ansvar og bruk sunt folkevett

I følge Johansen og Trygg Trafikk sitter hver og en av oss med nøkkelen til å redde liv på veien. Han oppfordrer nå alle til å ta ansvar og bruke sunt folkevett på vanskelige vinterveier:

–  Vinterkjøring er krevende. Som tommelfingerregel bør farten som regel alltid være lavere på vinterføre. Kjører du på is, slaps eller annet glatt underlag, bør du holde hastigheten under fartsgrensen.  Det tar litt over ett sekund fra du ser en fare til du trykker inn bremsen. På glatt føre blir bremselengden opp til fire ganger så langt som på tørt føre, sier Johansen.

 

Senk farten, skrap is og sjekk synet

I tillegg til lav fart er det også viktig å sørge for god sikt. Skrap ruter og lykter fri for is og snø. Om du blir sliten i øynene av å kjøre er det smart å sjekke synet. De fleste av oss ser nemlig dårligere etter fylte 40 år. For fotgjengere er det aller viktigste å være synlige for andre. Husk at refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med hele 80 prosent.

Fordi stadig flere kjører piggfritt, er det smart å ta med hurtigkjettinger. De kan lett legges på om du sliter med å komme fram. Dekkrens er også nyttig.

Johansen legger til: – Det er vinterdager i Norge hvor det å la bilen stå og heller reise kollektivt eller bli hjemme faktisk er den eneste riktige løsningen.

 

 

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.