Variabel sikring av barn i bil

0
146
Barnesikring må ha høyeste prioritet, mener MA - rusfri trafikk og livsstil. (Illustrasjonsbilde MA)
Barnesikring må ha høyeste prioritet, mener MA – rusfri trafikk og livsstil. (Illustrasjonsbilde MA)

MA har i samarbeid med Trygg Trafikk gjennomført en landsomfattende undersøkelse om hvordan barn er festet når de sitter i bil. Mange sitter godt og er godt sikret på riktig måte, men fremdeles er det alt for mange som ikke tar sikringen av barn på alvor. MA – rusfri trafikk og livsstil gjør oppmerksom på fem viktige forhold.

 

MAs fem punkter for bedring av barns sikkerhet i bil:

  • Barna må ha den sikreste bilen
  • Prøv alltid stolen i bilen før du kjøper barnestol
  • Vent med å snu fra bakovervendt til forovervendt så lenge som mulig
  • Bruk sitteputer med ryggstøtte og sidestøtte for hodet
  • Deaktiver alltid airbagen når du må ha barn i forsetet

Barna må ha den sikreste bilen

Når utstyret er mangelfullt og plasseringen er gal forklares det veldig ofte med at «vi har bedre utstyr i den andre bilen». Prioriteringen bør være slik at barna alltid kjøres til/fra barnehage/skole/aktiviteter i familiens sikreste bil! Sikkerheten er generelt bedre i nye biler enn i gamle og bedre i store biler enn i små. Festemulighetene for sikkerhetsutstyr er også bedre i nyere biler enn i gamle.

 

Prøv alltid stolen i bilen før du kjøper barnestol

Det finnes mange typer og modeller av barnestoler for bil. Det er viktig å prøve ut at stolen passer til den bilen du har, fordi dette kan være avgjørende for at du får festet stolen skikkelig og at barnet får best mulig plass.

 

Vent med å snu fra bakovervendt til forovervendt så lenge som mulig

Sikkerheten for barnet er svært mye bedre med en bakovervendt stol. Det finnes bakovervendte stoler som kan reguleres slik at benplassen blir bedre.

 

Bruk sitteputer med ryggstøtte og sidestøtte for hodet

Når barnet flyttes over fra hel stol til sittepute forsvinner ofte også sidestøttene for hodet. Disse er viktige så lenge barnet bruker eget sikkerhetsutstyr. Bruk derfor alltid sittepute med ryggstøtte med påmonterte sidestøtter for hodet.

 

Deaktiver alltid airbagen når du må ha barn i forsetet

Airbagen utløses med en fart av 300km/t og kan skade barnet alvorlig. Den må derfor alltid deaktiveres når barn må plasseres i sikkerhetsutstyr i forsetet.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.