Vask hendene og host riktig

0
227

Enteroviruset D68 gir vanligvis milde symptomer som feber, tette luftveier og verk i kroppen.

– Ikke ulikt symptomene som opptrer i  en rekke andre infeksjonssykdommer som vi kjenner til fra utlandet, sier sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.

– Vi har tidligere minnet om viktigheten av god håndhygiene i utlandet. Nå er det absolutt grunnlag for å komme med de samme rådene her i Norge. Og det er viktig og ikke glemme barna, sier Holmslien.

– Først og fremst gjelder det å ha god håndvask etter toalettbesøket, i og med at dette viruset smitter fra avføring via hender til mat, og ved hoste. Det er også viktig med god håndhygiene før du skal spise et måltid. Bruk desinfiserende væske i små flasker, for eksempel Antibac, eller ha tilgjengelig våtservietter.  Disse er meget effektive mot bakterier. Glem ikke barna, sier sykepleieren.

– I og med at enterovirus D68 også smitter ved hoste, er det viktig for oss alle å være forsiktige når vi hoster eller nyser. Det er helt elementært, men likevel viktig å minne om at det er mest effektivt å hoste eller nyse inn i albuehulen. Hoster du rett inn i hånden, og ikke umiddelbart vasker hendene, sitter bakteriene i hendene og du kan smitte andre med viruset, sier sykepleier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.