Norge på melketoppen

0
404
Søndag 1. juni er Verdens Melkedag.
Søndag 1. juni er Verdens Melkedag.

SØNDAG ER VERDENS MELKEDAG: For 50 år siden drakk de aller fleste nordmenn melk daglig, og Norge toppet listen over land med høyest melkekonsum. Selv om forbruket har gått ned, er vi stadig i verdenstoppen, og her i landet er det dem i Midt-Norge som drikker mest melk.

I anledning den fjortende markeringen av Verdens melkedag har Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) gjort et dypdykk i nordmenns melkevaner. I følge en rapport fra International Dairy Federation (IDF) ligger nordmenn på topp ti over verdens mest melkedrikkende folk.

Hele fem av ti nordmenn drikker melk hver eneste dag, viser tall fra en undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for Melk.no.

– Meieriprodukter har mange bruksområder. For mange nordmenn er frokost synonymt med et glass melk og vi ser at det er til frokosten at melkeforbruket er størst i Norge, forteller Ida Berg Hauge, daglig leder i Melk.no.

Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i nordmenns kosthold. Ett glass melk inneholder seks viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver eneste dag, deriblant kalsium.

Trøndere og møringer drikker mest melk

I Norge er det trøndere og møringer som drikker mest melk. Seks av ti av de som bor i Midt-Norge drikker melk hver dag.

– Vi nordmenn liker best å drikke melken til frokost og hele 84 prosent av de som bor i Midt-Norge spiser frokost hver dag. Det kan være forklaringen på deres høye konsum, sier Ida Berg Hauge.

Også østlendinger er flinke til å få i seg meieriprodukter. Her drikker over fem av ti melk hver eneste dag.

– Med nærhet til noen av Norges største landbruksområder som Hedmark, Oppland og Buskerud, er det kanskje ikke så rart at man tar stolthet i kulturarven, fortsetter Hauge.

Vestlendinger er de som drikker minst melk i Norge. Bare 43 prosent av disse drikker melk hver dag. Også Oslo-folk drikker mindre melk enn resten av landet. Her drikker 44 prosent melk hver dag.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.